Poziv svim profesionalcima iz oblasti obrazovanja na Pestalozzi obuku

Radiosarajevo.ba
Poziv svim profesionalcima iz oblasti obrazovanja na Pestalozzi obuku

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u saradnji s Vijećem Evrope, danas je organiziralo konferenciju pod nazivom "Efekti provedbe Pestalozzi programa Vijeća Evrope u Federaciji Bosne i Hercegovine", u čijem radu je učestvovalo više od 80 stručnjaka iz oblasti obrazovanja, predstavnika kantonalnih ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda, Ministarstva civilnih poslova BiH, direktora i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Federacije Bosne i Hercegovine i brojni drugi gosti.

Konferenciju su otvorili Damir Mašić, federalni ministar obrazovanja i nauke i Mary Ann Hennessey, voditeljica Ureda Vijeća Evrope u BiH. 

Ministar Mašić u uvodnom obraćanju kazao je da uobičajeni modeli stručnog usavršavanja učitelja i nastavnika, kao i drugih zaposlenika u sektoru obrazovanja, koji su uglavnom usmjereni na sadržaj i razvoj individualnih vještina poučavanja, ne pružaju učiteljima i nastavnicima u dovoljnoj mjeri mogućnost da kompetentno odgovore na izazove koje pred njih postavlja savremena nastava. Ti modeli usavršavanja vide učitelja i nastavnika u ulozi provoditelja, a ne začetnika promjena.

BiH je potpisala s Vijećem Evrope konvenciju koja omogućava ovakav program, ali je nažalost samo FBiH učestvovala u ovom programu. Nadamo se da će kolege iz Republike Srpske uložiti dodatni napor i da će svoje prosvjetne radnike ubuduće slati na ovakvu obuku", naglasio je ministar Mašić.

"Interaktivnost, drukčiji, savremen pristup obrazovanju, bogatstvo tematskih područja u odgoju i obrazovanju kojima Vijeće Evrope daje prioritet – efikasni su modeli stručnog usavršavanja ne samo nastavnika, nego i menadžmenta odgojno-obrazovnih ustanova, prosvjetnih inspektora, autora udžbenika, roditelja", rekao je ministar Mašić, te pozvao sve zainteresirane nastavnike u osnovnim i srednjim školama i druge stručnjake u oblasti obrazovanja (direktore škola, inspektore, savjetnike, dječije psihologe, roditelje i autore školskih udžbenika) koji nisu imali priliku učestvovati u ovom Programu da se obrate Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i apliciraju za jednu od Pestalozzi obuka koje su planirane u 2014. godini.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey kazala je da ovaj program postoji već nekoliko godina u cijeloj Evropi, a cilj je osigurati obrazovnim profesionalcima da u svoj svakodnevni rad inkorporiraju ljudska prava, vladavinu zakona i demokratiju, kao i da nastavnici učenicima prenesu ove evropske vrijednosti.

"Vijeće Evrope cijeni napore BiH da učestvuje u Pestalozzi programu", istaknula je Hennessey, pozivajući obrazovne profesionalce da ove evropske vrijednosti vrate u politiku i u obrazovnu reformu BiH. 

Na Konferenciji su 22 učesnika Pestalozzi obuke iz cijele Federacije Bosne i Hercegovine imala priliku da prezentiraju pozitivne efekte ove edukacije, te modela njene primjene u nastavno-obrazovnom procesu.

Inače, Pestalozzi program je program obuke Vijeća Evrope namijenjen stručnom usavršavanju profesionalaca u oblasti obrazovanja u zemaljama potpisnicama Evropske kulturne konvencije, kojoj je Bosna i Hercegovina pristupila 1994. godine, a zahvaljujući angažmanu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke učesnici iz Federacije Bosne i Hercegovine imala su jedinstvenu priliku da u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Norveškoj, Bugarskoj, Latviji i drugim zemljama uče o novim paradigmama poučavanja iz oblasti višejezičnosti, evropskom jezičkom portofoliju, upotrebi medija u demokratskom duštvu, odgoju i obrazovanju za prevenciju nasilja, jednakim mogućnostima za svu djecu, održivosti građanskog odgoja i obrazovanja, upoznavanju različitosti, globalnom obrazovanju putem školskih mreža i brojnim drugim temama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije