Potpisan okvirni sporazum o izgradnji bazena na Dobrinji vrijedan 6,6 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Potpisan okvirni sporazum o izgradnji bazena na Dobrinji vrijedan 6,6 miliona KM
Foto: Screenshot / Budući izgled bazena na Dobrinji

Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji Sportsko - rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji u vrijednosti od 6.632.630 KM potpisali su danas Emir Dedović, pomoćnik Općinskog načelnika za finansije i Mustafa Duraković, direktor firme Unigradnja.

Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu čijom izgradnjom će Općina Novi Grad po prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim Sportsko-rekreacionim sadržajima.

Bit će to jedan novi kvalitetan sadržaj značajan za Općinu Novi Grad i naselje Dobrinja, koje ima više od 30.000 stanovnika, a kojem nedostaje sličnih sadržaja, saopćeno je iz te općine. 

U sklopu Sportsko-rekreacionog kompleksa predviđena je izgradnja jednog velikog otvorenog i manjeg bazena za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

Potpisivanje sporazuma - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Potpisivanje sporazuma

Služit će kao multifunkcionalna ploha, koja u toku zime može biti pretvorena u klizalište, a u periodu u kojem nije moguće kupanje na otvorenom, moći će se koristiti kao sportska ploha za košarku, odbojku, mali nogomet i sl.

"Da bi se došlo do potpisivanja okvirnog sporazuma bilo je potrebno uraditi dosta posla. Završili smo sve pripreme na projektu, od izdavanja građevinske dozvole, riješili imovinsko - pravne odnose, a u prošloj godini uradili smo i prvu fazu, koja se odnosila na stabilizaciju terena, izmještanje vodovodne i kanalizacione mreže i pripremili se za nastavak radova", izjavio je Emir Dedović, te dodao da bi objekat trebao biti završen u naredne tri godine, a obzirom da se radi o projektu od javnog interesa kako za Općinu Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo, realizirat će se zajedno s Kantonom Sarajevo.

"U budžetu Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od milion konvertibilnih maraka, međutim do sada nismo potpisali sporazum o implementaciji tih sredstava i nadamo se da ćemo ubrzo i taj dio završiti.  U budžetu Općine planirano je 700.000 KM, tako da ćemo u ovoj godini imati osigurano 1.700.000 KM za prvi ugovor za izvođenje radova. Plan je da uz novac koji je već obezbijeđen, u naredne dvije budžetske godine se sukcesivno osigura i ostatak od po cca 2 miliona KM, te da cijeli projekat bude završen do 2020. godine. Ukoliko ranije budemo osigurali sva neophodna finansijska sredstva moguće je da Sportsko - rekreacioni centar bude završen i u 2019. godini", pojasnio je Dedović.

Duraković je istakao da je izvođač spreman ući u posao i uspješno završiti projekat, te da će rok za završetak zavisiti od obezbijeđenih finansijskih sredstava.

"Ovo je treći bazen koji radimo. Od Olimpijskog bazena na Otoci, bazena na DIF-u, a sada i Sportsko - rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji. Nadam se da će i ovaj bazen kao i Olimpijski koji je u funkciji već osmu godinu, služiti svojoj svrsi i da će građani Sarajeva moći uživati u sadržajima predviđenim ovim projektom", rekao je Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije