Potpisan kolektivni ugovor: Svim prosvjetnim radnicima plaće povećane za 2,5 posto

E. H.
Potpisan kolektivni ugovor: Svim prosvjetnim radnicima plaće povećane za 2,5 posto
Arhiv / Saudin Sivro
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo potpisao je s Vladom Kantona Sarajevo novi kolektivni ugovor u trajanju od gotovo tri godine, čiji ukupan iznos je gotovo 80 miliona KM.

Riječ je o kolektivnom ugovoru koji bi trebao osigurati sva prava za prosvjetne radnike u Kantonu Sarajevo, ali i niz poboljšanja među kojima je i povećanje plaće za sve prosvjetne radnike. Ugovor su u zgradi Vlade KS-a  danas potpisali premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH - Kantonalni odbor KS-a Saudin Sivro.

"Danas smo potpisali kolektivni ugovor za djelatnost predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, koji će važiti do 31. augusta 2020. godine i koji sadrži 188 članova vrijednih 80 miliona KM. U njemu su sadržana sva prava prosvjetnih radnika KS-a, ali i brojna poboljšanja kojima ćemo moći nagrađivati prosvjetne radnike", istaknuo je Sivro za Radiosarajevo.ba.

On je dodao kako je, prvi put u historiji, ovim kolektivnim ugovorom osigurana novčana stimulacija za najbolje prosvjetne radnike za izvanredne rezultate u njihovom radu, te da je gotovo milion KM ugovorom garantirano za ove nagrade.

"Uporedo s ovim potpisat ćemo i sporazum o osnovici za plaće u  2018. godini koji osigurava da će plaće svih prosvjetnih radnika u KS-u biti povećane za 2,5 posto. S druge strane imamo još niz poboljšanja, poput stimulacije za one koji su napredovali u najviše stručno zvanje, kao i za nastavnike koji rade u specijalnom obrazovanju i nastavnike koji rade s djecom prema individualnom planu i programu u redovnom obrazovanju. Osigurali smo, dakle, i novac za sistematski pregled, kao i niz drugih pogodnosti i bitnih stvari za prosvjetne radnike. Na taj način prosvjetni radnici će biti u potpunosti zaštićeni, te u narednom periodu očekujemo da ćemo pokušati i dalje unaprijeđivati radno-pravni status prosvjetnih radnika", zaključio je Sivro.

Inače, ovo je još jedan u nizu kolektivnih ugovora koji Vlada KS-a potpisuje s pojedinim sindikatima u ovom kantonu, a koji osigurava povećanje plaće za radnike. Posljednji ugovor potpisan je s Sindikatima policije, koji su dobili povećanje od 2 posto, a ranije su to učinili i zdravstveni radnici čije su osnovice za plaću i satnice povećane nakon kratkotrajnog štrajka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije