Poslovne ideje: Najbitniji generator za pokretanje svih drugih procesa

Radiosarajevo.ba
Poslovne ideje: Najbitniji generator za pokretanje svih drugih procesa
Unovootvorenim prostorijama Microsofta BiH u zgradi Unitica, privredni savjet Općine Centar, održao je treću sjednicu.

Na sjednici je između ostalog razmatrano primanje novih članova, te ključne aktivnosti kojima će Privredni savjet Općine Centar biti posvećen u 2017. godini.

Privredni savjet okuplja najeminentnije privrednike sa područja općine Centar, a formiran je s ciljem omogućavanja aktivnog sudjelovanja lokalnih privrednika u procesu unapređenja poslovnog okruženja u općini. Osnivanje Savjeta i provedene reforme su konkretni rezultati projekta privlačenja investicija i unapređenja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH (LIFE) kojeg implementira Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a Općina Centar je pristupila ovom projektu u decembru prošle godine.

Podsjećamo da su tokom prve dvije sjednice Privrednog savjeta prezentirane aktivnosti koje Općina Centar provodi u okviru projekta LIFE, te su prezentirani rezultati projekta kojim je uspostavljen elektronski registar svih administrativnih procedura koje vodi Općina Centar, a u okviru projekta poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou u BiH.

Prisutne je u ime domaćina današnjeg sastanka, Microsofta  BH, pozdravio njihov direktor Omar Krivošija.

"Microsoft BH je svoj ured u Bosni i Hercegovini otvorio prije 10 godina, u ovom trenutku brojimo 16 uposlenika i nakon desetogodišnjeg rada konačno smo dobili jedan moderan uredski prostor. Misija i vrijednosti koje zastupamo u kompaniji Microsoft jesu da pomognemo ljudima i kompanijama da u potpunosti ostvare svoje potencijale. Pokrenuli smo nekoliko projekata s ciljem da mladima obezbijedimo sticanje novih znanja jer postoji velika potreba za mladim kadrom sa određenim vještinama. Pokušavamo da osnažimo IT kompanije jer sam Microsoft BH ne može biti jaka kompanija ako nema kvalitetne partnere. Naše poslovanje zasniva se na partnerskim odnosima, a na nivou države imamo oko 350 partnera", istakao je Krivošija.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i predsjedavajući Privrednog savjeta, zahvalio se domaćinu sastanka i iskazao zadovoljstvo prijemom novih članova u ovaj savjet. Novi članovi savjeta su predstavnici firmi Bosnalijek, SASE, Publicum d.o.o, TC Baščaršija Group d.o.o Sarajevo, predstavnici Udruženja Motivator i Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

"Privredni savjet je visoki prioritet administracije na čijem sam ja čelu. Poslovne ideje i ideje koje su u okvirima ekonomije i privrede su najbitniji generator za pokretanje svih drugih procesa. Ja vidim šansu da kroz ovaj savjet dobijemo dobre poslovne ideje koje ćemo implementirati u saradnji sa lokalnom zajednicom i sa svim privrednim subjektima koji su raspoloženi za takvu vrstu promjena i za takav interaktivan odnos i sinergijski nastup. Najvažnije je da postižemo rezultate, jer bez toga ova priča ne bi imala smisla. Općinska administracija će pratiti ideje koje ćemo definirati, a zajedničkim snagama ćemo ideje pretvarati u nove vrijednosti, naglasio je Ajnadžić te prezentirao prioritetne kapitalne projekti koje Općina planira realizovati po sistemu javno-privatnog partnerstva ili po sistemu koncesije i to: modernizacija stadiona Koševo, izgradnja sportsko-rekreativnog centra sa vidikovcem i žičarom na Zlatištu, izgradnja javne garaže kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, projekat uređenja Merhemića trga sa podzemnom garažom, poslovni objekat sa podzemnom garažom smješten iza objekata Unitic, projekat sportsko-rekreativnog kompleksa Hastahana, javna garaža uz Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, tržni centar Skenderija, javna garaža i bazen Skenderija, ledena dvorana Skenderija, hotel uz kompleks Skenderije, stambeno naselje Šip...

Privredni savjet je između ostalog razmatrao prijedlog Općine Centar koji se odnosi na zapošljavanje te su uvaženi prijedlozi i komentari na osnovu kojih će biti sačinjen konačan izgled javnog poziva za ovu liniju.

"U budžetu smo planirali oko 200.000 maraka kao finansijski stimulans za kredibilna pravna lica koja će povući mladu radnu snagu sa biroa, a koji se nalaze na području općine Centar za koje bismo mi finansirali plaćanje doprinosa. Cilj je da mladi dobiju poslovnu šansu i priliku", naglasio je Ajnadžić.

Na kraju sastanka, između ostalog zaključeno je da će članovima privrednog savjeta biti dostavljen prijedlog plana rada Privrednog savjeta za 2017. godinu kako bi svi članovi mogli dati prijedloge i sugestije do izrade konačnog plana rada Privrednog savjeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije