Porodilje sutra izlaze na proteste: Iz Vlade KS-a poručuju - postupalo se po zakonu

Radiosarajevo.ba
Porodilje sutra izlaze na proteste: Iz Vlade KS-a poručuju - postupalo se po zakonu

Vijest da će porodiljama u Kantonu Sarajevo biti smanjene porodiljske naknade za 100 KM izazvala je nezadovoljstvo korisnica ovih naknada, zbog čega je za sutra (četvrtak) u 12 sati najavljen protest ispred zgrade Vlade KS-a.

Erduana Smailbegović-Džaferi, kao zaposlena majka blizanaca, prima jednu naknadu za bebe i strahuje da pomisli kako je ženama koje su nezaposlene ili majkama iz drugih kantona koji uopće ne izdvajaju sredstva za ovu kategoriju.

''Direktan šamar najmlađima''

"Umanjenje naknada za porodilje, meni kao zaposlenoj majci dvoje djece, a koja prima naknadu kao da ima jednu bebu, je van svakog opisa. Ovo je, državo, čini mi se, direktan šamar najmlađima. Ja strahujem da pomislim kako je majkama koje nisu zaposlene, koje ne znaju šta je porodiljska naknada, koje su ostale i bez jednokratne pomoći", ističe Smailbegović-Džaferi.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Muamer Bandić u ovom kantonu trenutno se izdvajaju porodiljske naknade za oko 4 hiljade žena. Od toga dvije  hiljade zaposlenih i dvije hiljade nezaposlenih. Cilj ovog ministarstva je da se skrene pažnja na one kojima je pomoć najneophodnija, kaže on.

"Kanton Sarajevo trenutno izdvaja oko tri miliona na godišnjem nivou za porodilje koje nisu u radnom odnosu, a za žene koje su u radnom odnosu izdvaja se preko 18 miliona KM na godišnjem nivou. Po Zakonu o socijalnoj zaštiti porodilje dobiju 60 posto od prosječne plaće isplaćene u Kantonu Sarajevo. Prosječna plaća iznosi 600 KM, 60 posto od toga je 360 maraka, s tim da ne može biti manja od najniže plaće u Federaciji BiH. Drugi način je da se porodiljama isplati 55 posto od prosječne plaće u Federaciji što iznosi 800 KM, a 55 posto od tog iznosa je 460 maraka. To je propisano Općim kolektivnim ugovoru iz 2000. godine, koji je prestao da važi 2005. godine. Što znači da su porodilje koje su u radnom odnosu u proteklih 9 godina suprotno odredbama kolektivnog ugovora primale 100 KM više", naglašava Bandić.

On kaže kako se na ovaj način narušava kompletan koncept socijalne zaštite te naglašava da nije ispravno da porodilje koje rade dobiju u bruto iznosu 700 KM mjesečno, a da s druge strane žene koje ne rade imaju samo 120 KM. To je razlog što će se na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo govoriti upravo o povećanju naknade nezaposlenim porodiljama za 60 KM.

"To je prvi korak koji ćemo uraditi, jer će se nastojati izjednačiti položaj žena koje ne rade i onih koje su u radnom odnosu", kaže Bandić.

Nove odredbe Zakona će, prema riječima Bandića, uštedjeti desetine miliona KM, koje će u narednom periodu biti raspoređene ciljanim kategorijama, pri tome misleći na najugroženije ljude KS-a.

Za nadati se da će ovaj novac zaista biti usmjeren u prave ruke, u šta porodilje sumnjaju.

''Djeci je ovo potrebno''

"Ako godina ima dvanaest mjeseci, 1200 konvertibilnih maraka mi se ne čini kao zanemariva suma novca koju je država uzela našoj djeci da bi sebi kupila novo odijelo, otplatila ratu kredita za skupocjen automobil ili kupila svojoj djeci skupi tablet ili telefon, platila ručak i popilo čašu vina, smijući se nama direktno u lice. To znači, uzeli ste djeci mjesečno nekoliko paketa pelena, nekoliko kutija vještačkog mlijeka, dudu, zvečku, gegicu koja je grije, šampon, kremicu, treba li da nastavim? Djeci je ovo potrebno!" mišljenja je Smailbegović-Džaferi.

Majka dvoje djece smatra da je nedopustivo da sve ovo prođe bez kazne onih koji donose odluke o tome da li će žene ostati trudne, da li će djeca ostati bez pelena, mlijeka, osnovne higijene i na kraju dostojanstva.

"Ako je država pala na to da uzima od majki, djece i staraca, mislim da je vrijeme da stavimo prst na čelo i razmislimo da li ćemo o ovome samo pisati ili poduzeti nešto", dodaje ona.

Svjestan revolta porodilja koje će se sutra okupiti ispred zgrade Kantona,  Bandić naglašava da će se bez obzira na sve postupati po posljednjoj odluci jer je, kaže, zakonita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije