Porezna uprava FBiH na 8 gradilišta zatekla 33 radnika 'na crno'

Radiosarajevo.ba
Porezna uprava FBiH na 8 gradilišta zatekla 33 radnika 'na crno'

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su djelomični inspekcijski nadzor kod poreznih obveznika, investitora i izvođača radova, na osam gradilišta na području Mostara i Tuzle i u toku kontrola zatekli 33 neprijavljena radnika. 

Kontrole su izvršene na osnovu obavještajno-istražnih podataka i saznanja o angažovanju neprijavljenih radnika. 

Predmetom inspekcijskog nadzora bila je provjera poštivanja odredbi Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o Poreznoj upravi FBiH. 

U toku kontrola na četiri gradilišta u Mostaru zatečena su ukupno 23 neprijavljena radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači – kooperant,i i to: 'Tempo-Vranica' d.d. Mostar, 'Dvor' d.o.o Mostar, 'MIP' d.o.o Mostar, 'Građevinar' d.o.o Mostar, 'Color servis' d.o.o Mostar, 'Marmex' d.o.o. Sarajevo. 

U ukupnom broju neprijavljenih radnika koji su zatečeni na području Mostara je i pet radnika firme „Tempo-Vranica" Metković, koji su u toku kontrole tvrdili da u toj firmi imaju riješen radno-pravni status. 

U Tuzli je na četiri gradilišta u toku kontrola zatečeno 10 neprijavljenih radnika koje su angažovali investitori, izvođači radova ili njihovi podizvođači– kooperanti i to: 'Tom-Cat' d.o.o Tuzla, 'Elektroenergetik' d.o.o Tuzla, 'Mototehna' d.o.o Tuzla, 'Malta Ing' d.o.o Kalesija i 'Ken-Ham' d.o.o Tuzla. 

Kod izvođača radova kod kojih su zatečeni neprijavljeni radnici nadležni kantonalni porezni uredi izvršit će cjelovite kontrole i zbog utvrđenih nepravilnosti izreći sankcije. 

Porezna uprava Federacije BiH će i u narednom periodu nastaviti sa svojim aktivnostima na povećanju porezne discipline i naplate javnih prihoda, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije