Pooštren nadzor emisije zagađujućih materija u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Pooštren nadzor emisije zagađujućih materija u Sarajevu

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštilo je da su izdata nova ovlaštenja laboratorijama za mjerenje emisije zagađujućih materija u zrak, koje vlasnici i korisnici postrojenja za sagorijevanje (kotlovnice) mogu angažovati za izvršenje svojih zakonskih obaveza, odnosno dostavljanja izvještaja o izmjerenim rezultatima Ministarstvu.

Revidirana su ovlaštenja firmama "Tehnounion", "Elkomont", "Grizelj" i KJKP "Toplane", te izdata nova ovlaštenja za mjerenje emisije "Ceteoru" i Metalurškom institutu iz Zenice, dok je laboratorija "Fidges-inženjering" izgubila ovlaštenje.

Provjeri nisu podlijegale laboratorije "Dvokut pro" iz Sarajeva, Inspekt RGH" - laboratorija Kakanj i TQM iz Lukavca, budući da su akreditirane po standardu BAS EN ISO/IEC 17025.2006, što automatski dokazuje njihovu kompetentnost za obavljanje poslova mjerenja emisija u zrak, saopšteno je iz Ministarstva.

Inače, provedene aktivnosti na reizdavanju ovlaštenja su iskorištene i za edukaciju kadrova koji vrše mjerenja, te ukazivanje na važnost pružanja savjeta operatorima kotlovnica za preduzimanje optimalnih mjera i popravki u slučajevima kada se izmjere prekomjerne vrijednosti.

Ministarstvo istovremeno podsjeća upravitelje kotlovnica da su dužni naručiti mjerenja putem ovlaštenih laboratorija, a potom izvještaje na propisanom obrascu dostaviti Ministarstvu, odnosno dati na uvid prilikom vršenja nadzora od inspekcije zaštite okoliša.

Mjerenja je potrebno obezbijediti u skladu sa Pravilnikom o monitoringu zagađujućih materija u zrak jednom godišnje za ložišta snage preko 50 kW (za sve vrste goriva), a pored toga za ložišta koja koriste čvrsta i tečna goriva, svake dvije godine i mjerenja emisija čvrstih čestica.

Osim kontrole ispunjavanja propisanih obaveza, monitoring emisije iz stacionarnih izvora Ministarstvu služi za preduzimanje mjera na prevenciji i smanjenju zagađenja, odnosno pravovremeno reagovanje, kako bi se izbjegle situacije prekomjerne ugroženosti kvaliteta zraka, karakteristične za zimski period, navodi se u saopštenju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije