Poljska: Britanski vojnici obilježili 70 godina od 'Velikog bijega'

Radiosarajevo.ba
Poljska: Britanski vojnici obilježili 70 godina od 'Velikog bijega'

Pedesetak britanskih vojnika iz Royal Air Forcea krenulo je pješke iz Zagana, na jugozapadu Poljske, prema 170 kilometara udaljenom gradu Poznanju, u znak sjećanja na heroje „Velikog bijega“.

„Sedamdeset godina poslije ove tragične epizode iz Drugog svjetskog rata, pedeset oficira i podoficira RAF-a krenulo je u 08:00 sati s određenog mjesta na kojem se nalazi izlaz iz tunela što su ga prokopali zatvorenici izvan logora Stalag Luft III u Zaganu“, izjavio je direktor muzeja ovog logora Marek Lazarz, javlja Fena.

„Broj učesnika ovog marša je simboličan. Pedeset ih je jer je bilo pedeset pilota koji su pobjegli i koji su pogubljeni nakon što ih je uhvatio Gestapo, po naređenju Adolfa Hitlera“, objasnio je Lazarz.

Učesnici treba da za četiri dana pređu 170 kilometara od Zagana do Poznanja gdje su sahranjeni piloti na britanskom vojnom groblju.

U noći s 24. na 25. mart 1944. godine, grupa od 76 zatvorenika pobjegla je iz logora tunelima prokopanim ispod zemlje, o čemu je snimljen film Veliki bijeg 1963. godine s glumcima Steve McQueenom i Charlesom Bronsonom.

„Samo su tri zatvorenika uspjela pobjeći i stići do Engleske. Oni su ušli u jedan voz u Zaganu i stigli do Ščečina, luke na Baltičkom moru, gdje su ih sakrili švedski mornari na brodu koji je plovio za Švedsku“, precizirao je Marek Lazarz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije