Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata uvode šifre za korištenje toaleta

S. H.
Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata uvode šifre za korištenje toaleta
Pojedini ugostiteljski objekti u Sarajevu odlučili su uvesti šifre za elektronsko otključavanje toaleta kako bi spriječili zloupotrebu korištenja istog.

"Prije mjesec dana uveli smo šifre za otključavanje toaleta kako bi spriječili zloupotrebu korištenja toaleta. On nije javni, već je namijenjen samo za goste restorana i caffea", rekao je za Radiosarajevo.ba direktor marketinga McDonald'sa u BiH Adi Hadžiarapović.

Praksa koju je uveo McDonalds zapravo nije neuobičajna u velikim gradovima širom svijeta.

Toalet McDonaldsa su često koristili građani i turisti kojima je ovaj objekat bio usput, zbog čega je bilo teško održavati čistoću toaleta i dovoljan broj higijenskih potrepština u toaletu, iako se redovno na radilo na čišćenju toaleta u ovom objektu.

"Uposlenici su imali problema i sa narkomanima, te razne druge probleme, stoga smo shvatili da je jednostavnije uvesti elektronsko otključavanje nego zaposliti tri osobe da čuvaju toalet", pojasnio nam je Hadžiarapović.

U Udruženju ugostitelja i hotelijera BiH nisu bili upoznati sa novom praksom, no potez ugostitelja smatraju legitimnim iako ga ne opravdavaju u potpunosti.

"Isti problem imaju ugostitelji i u Mostaru i u Banjoj Luci. Najizraženiji je u gradskim jezgrima gdje nema dovoljan broj tržnih centara niti javnih gradskih toaleta", rekao nam je predsjednik ovog Udruženja Amir Hadžić.

Kako je istakao Hadžić, ugostitelji prema Zakonu moraju obezbijediti toalet za goste prema kvadraturi i broju gostiju koje objekat može primiti, te moraju redovno raditi na održavanju čistoće toaleta.

"Dobra volja svakog ugostitelja je puštanje nekoga ko nije gost da koristi toalet, no dešava se da putnici namjernici ni ne traže dozvolu za korištenje toaleta, zbog čega su se ugostitelji vjerovatno odlučili na ovaj korak", rekao je Hadžić navodeći kako i putnicima treba omogućiti korištenja usluge toaleta, zbog čega je najbolje poraditi na otvaranju javnih toaleta.

Građanima Sarajeva dostupan je samo jedan besplatni javni toalet na Baščaršiji odmah do Gazi Husrev-begove džamije, te toaleti koji se nalaze u nekoliko tržnih centara u gradu. 

Na Baščaršiji postoje još i dva javna toaleta koja se naplaćuju, ali već u ostatku grada ne postoji više javnih toaleta, stoga su građani nerijetko koristili ugostiteljskih objekata koji su im bili usput.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije