Pogledajte fotografije: Političari se provozali u novom sarajevskom tramvaju

16
Radiosarajevo.ba
Pogledajte fotografije: Političari se provozali u novom sarajevskom tramvaju
Radiosarajevo.ba / Političari i tramvaj

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u srijedu, 8. maja, je organizovalo vožnju novim sarajevskim tramvajem za sve partnere koji su učestvovali i učestvuju na projektima u Kantonu Sarajevo.

Vožnja je organizovana mjesec nakon što su tramvaji zvanično pušteni u saobraćaj, kako bi svim partnerima mogli prezentirati iskustva građana o novim tramvajima, kvalitet usluge, prve utiske o njihovim karakteristikama.

"Ponosni smo što Sarajevom voze novi tramvaji novom sarajevskom prugom, kupljeni su novcem svih građana i sigurni smo da će ovakva ulaganja u javni prevoz značajno poboljšati kvalitet života u Sarajevu. Zahvaljujem se svim pojedincima, institucijama i svim nivoima vlasti koji podržavaju razvoj Kantona Sarajevo i naše projekte", izjavio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu   

Italijanski mediji javljaju: Državljanin BiH izboden i ostavljen ispred bolnice u Rimu  

Svi projekti koji se realizuju u Kantonu Sarajevo moraju proći proceduralne aktivnosti svih nivoa vlasti, ukoliko se realizuju iz međunarodnih kreditnih sredstava. Od ideje do realizacije potrebna je uključenost velikog broja institucija kako bi se projekti uspješno realizovali. Tokom realizacije svih projekata Ministarstvo je imalo i podršku velikog broja međunarodnih organizacija i ambasada.

Pored završene rekonstrukcije pruge od Ilidže do Marijin Dvora, nabavljenih novih tramvaja i trolejbusa, trenutno se gradi tunel Kobilja Glava, širi se tramvajska pruga do Hrasnice, kao i trolejbuska mreža do Vogošće. Također, u fazi je realizacija projekta adaptivno upravljanje saobraćajem, a u narednom periodu se očekuje i obnova trolejbuskog i tramvajskog depoa. Svi ovi projekti se realizuju iz međunarodnih kreditnih sredstava.

Vožnji su prisustvovali članovi Vlade Kantona Sarajevo, predvođeni premijerom Nihadom Ukom, delegacija Vlade FBiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto, predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić s dopredsjedavajućim, direktorica EBRD-a Manuela Naessl, direktorica EIB-a Sandrin Friscia, šef kooperacija u Delegaciji EU u BiH Stefano Ellero, ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn, predstavnici GIZ-a, JICA-e, delegacije ambasada Austrije, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, predstavnici Stadlera, Centrotransa, Grasa, Udruženja poslodavaca KS, Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, načelnici općina, kao i mnogi drugi prijatelji projekata razvoja saobraćaja u Kantonu Sarajevo.

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto na svom Instagram profilu pohvalio se novim tramvajime te je označio brojne političare.

"Jutros sam sa premijerom Nihadom Ukom, ministrom Adnanom Štetom, Vladom Kantona Sarajevo, premijerom Nerminom Nikšićem i načelnicima Srđanom Mandićem, Nerminom Muzurom, Irfanom Čengićem i Hasanom Tanovićem napravio krug novim tramvajem.

Mijenjamo lice grada, ulažemo u mobilnost naših građana, ostavljamo bolji grad nego što smo ga zatekli. Nećemo stati", napisao je u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije