Počinje izgradnja pumpne stanice Sokolje koja će snabdijevati i naselje Zabrđe

Radiosarajevo.ba
Počinje izgradnja pumpne stanice Sokolje koja će snabdijevati i naselje Zabrđe

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Ahmed Boloban potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji pumpne stanice Sokolje, koja će vodom snabdijevati naselja Zabrđe i dijelove Sokolja. Radovi bi trebali početi iduće sedmice, a za njihovu realizaciju iz ovogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 293.000 konvertibilnih maraka.

Riječ je o drugoj fazi realizacije, jednog od najznačajnijih projekata Općine Novi Grad u oblasti vodosnabdijevanja naselja koja će se vodom snabdijevati iz novoizgrađenog rezervoara Sokolje.

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano radi na rješavanju problema vodosnabdijevanja naselja Dobroševići, Ahatovići i Bojnik, područja gdje veliki broj stambenih objekata nije bio priključen na gradsku vodovodnu mrežu. Taj projekt je u završnoj fazi. Izgrađene su dvije pumpne stanice i dva rezervoara s 4.000 kubika vode, distributivna mreža, a u toku je izgradnja još jednog manjeg dijela mreže, čime će biti završen cijeli sistem snabdijevanja ovih naselja vodom iz gradskog vodovodnog sistema, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad Sarajevo.

Uporedo s tim projektom, ova lokalna zajednica radi na rješavanju vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i Sokolje. 

"Kada je u pitanju ovaj obuhvat u proteklom periodu, Općina je s poduzećem Vodovod i kanalizacija uradila projekte za izgradnju novog vodovodnog sistema. U naselju Sokolje izgrađen je rezervoar kapaciteta 1.000 kubika vode, a sada gradimo pumpnu stanicu koja će taj rezervoar snabdijevati vodom. Ovo je druga faza realizacije jednog velikog projekta, nakon čega će se raditi izgradnja potisnog i dovodnog cjevovoda za rezervoar i pumpnu stanicu Sokolje, kao i izgradnja distributivne mreže", pojasnio je načelnik Efendić.

Dodao je da se na ovaj način planski privodi kraju rješavanje problema vodosnabdijevanja naselja Zabrđe, u kojem je u poslijeratnom periodu izgrađen veliki broj stambenih objekata, tako da je potrebno izgraditi novi vodovodni sistem.

Načelnik Efendić je istaknuo da će se u narednom periodu raditi i na rješavanju problema vodosnabdijevanja ulice kralja Stjepana Tomaševića u Briješću, gdje mještani imaju problema s vodom u toku ljetnih mjeseci.

"U saradnji s poduzećem Vodovod i kanalizacija pripremljeno je projektno rješenje koje ćemo, najvjerovatnije iduće godine uvrstiti u budžet kako bi realizacijom ovih projekata konačno na području općine, vodovodna infrastruktura bila završena. Nakon što završimo ove projekte nećemo imati više problema s vodosnabdijevanjem, osim na dotrajaloj vodovodnoj mreži čije je održavanje u nadležnosti ViK-a“, rekao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije