Početak sezone na Bjelašnici uz dobru zabavu, grah i Čoko fest

Radiosarajevo.ba
Početak sezone na Bjelašnici uz dobru zabavu, grah i Čoko fest
/ Foto: Radiosarajevo.ba

Zimska turistička sezona 2013./2014. na Bjelašnici i Igmanu zvanično će biti otvorena 15. decembra. Svečani program otvorenja sezone počinje u 11.00 sati u hotelu Maršal i trajat će do 15.00 sati, potvrđeno je na danas održanoj press konferenciji.

Emir Hrenovica, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je rekao kako je otvaranje sezone nastavak tradicije, ali da će biti skromno obilježeno. 

"Moramo skromno obilježiti početak sezone. Svi se moramo ponovo uključiti i pokazati dobru volju, jer EYOF 2017. ne smije otići sa Bjelašnice i Igmana. Sva dešavanja će biti održana u Hotelu Maršal i ispred njega. Topovi za osnježivanje su već upaljeni. Uključit ćemo sve segmente i bit će zanimljivo.

Bitno je istaći da Bjelašnica i Igman imaju svoju draž i bez firmi, ali moramo i mi nešto promovirati i ponuditi sadržaje. Cijene su pristupačne, a za đake ćemo imati besplatan prijevoz", rekao je ministar Hrenovica.

Sva dešavanja.15. decembra su planirana na platou ispod hotela Maršal. Posjetioci će imati priliku pogledati izložbu rukotvorina i mali sajam eko proizvođača sa područja Bjelašnice.

Hrenovica je rekao kako očekuje 10.000 posjetioca 15. decembra na Bjelašnici. Najavio je i Čoko festival, koji je namijenjen za najmlađe posjetioce.  

Benjamin Dragolj, menadžer Udruženja Razvojni koncept koji organizuje Čoko festival je rekao kako će 15 decembar biti i dječiji dan. 

"U dogovoru s ministrom Hrenovicom konačno se radi nešto složno i iskoristit ćemo resurse koje imamo da uradimo zabavni dio kako treba, posebno da djeca budu sretna i zadovoljnja", rekao je Dragolj. 

Džemal Bisić, v.d. direktora preduzeća ZOI'84 se zahvalio ministru što je uvezao pravne subjekte na Igmanu i Bjelašnici, u cilju što bolje sezone. 

"Bilo bi dobro da u ovom trenutku kada svi kukaju mi ne kukamo i iskoristimo ono što imamo. Zadovoljan sam što se sve ovo ipak obilježava, iako imamo skromna sredstva", rekao je Bisić.

Dodao je da se intenzivno radilo na osnježivanju staza, te izrazio nadu da će na otvorenju biti omogućeno skijanje na bar jednom dijelu staze. Napomenuo je i da su urađeni pregledi instalacija i da je s te strane sve spremno. 

"Cijeli hotel Maršal je na raspolaganju agenciji koja će raditi otvaranje sezone. Prvi put su hotelijeri i ugostitelji ujedinjeni i počeli su da rade kako treba", rekao je Zahid Bešović, direktor hotel Maršal. 

Za pripremu sezone, Turistička agencija Kantona Sarajevo i Federacije BiH je finansirala otvaranje sezone sa 10.000 KM. 10.000 KM je obezbjedilo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i isti iznos je obezbjedio hotel Maršal. 

Najavljeno je kako će građani Sarajeva imati besplatan prijevoz 15. decembra. Planirano je obezbjediti autobus za cjelodnevni prijevoz djece do Bjelašnice i nazad, što će finansirati Turistička zajednica Kantona Sarajevo. 

U narednom periodu će se raditi na tome da građani Sarajeva imaju prijevoz na Bjelašnicu i Igman. Ministar Hrenovica je najavio pregovore sa GRAS-om. Ukoliko GRAS ne bude mogao odgovoriti na zahtjev ministarstva, ministar je rekao da će se naći kompanija koja će omogućiti prijevoz. 

Posjetiocima će biti obezbjeđeno 1.000 porcija graha i čajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije