Počelo novogodišnje ukrašavanje sarajevskih ulica

Fena
Počelo novogodišnje ukrašavanje sarajevskih ulica
Radovima na postavljanju svjetlosnih dekorativnih elemenata u ulici Maršala Tita od Vječne vatre do BBI centra, koje od jutros izvode radnici preduzeća "Park", započeto je novogodišnje i božićno ukrašavanje sarajevskih ulica i trgova.

"Radnici će danas pomoću auto dizalica postaviti dvadeset i dva svjetlosna elementa i na taj način ukrasiti dio jedne od najvećih i najprometniji ulica u našem gradu. Nakon što budu postavljeni na sajle uslijedit će i njihovo priključenje na mrežu javne rasvjete", kazala je Feni stručna saradnica za informisanje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Osim ulice Maršala Tita, svjetlosnim dekorativnim elementima na sajlama ili stubovima javne rasvjete danas će biti okićena ulica Ferhadija, a u narednim danima i Veliki i Mali park, zatim veće raskrsnice u ulicama Zmaja od Bosne, Bulevar Meše Selimovića, Lukavička cesta, dio naselja Dobrinja, zatim Stupa te centralni dio Ilidže i Vogošće.

"Osim nekoliko hiljada dekorativnih elemenata koji će nakon postavljanja biti priključeni na mrežu javne rasvjete, svjetlosnim kablovima, odnosno "zavjesama" bit će ukrašeno i nekoliko desetina stabala uz veće saobraćajnice", kazala je Hamza.

Napomenula je da se ukrašavanje gradskih ulica i trgova, bez obzira što se radi o glavnom gradu BiH, finansira samo iz budžeta Kantona Sarajevo i to sredstvima koja se izdvajaju u okviru cjelokupne godišnje dekoracije koja podrazumijeva obilježavanje svih međunarodnih, državnih i vjerskih praznika, te obilježavanja bitnih datuma za KS, festivala, te raznih manifestacija, a relaizira ih preduzeće "Park" i to elementima koji se gotovo u potpunosti proizvode u Parkovoj radionici.

"Ove godine prvi put praznično ruho ima i ulica Alipašina, zahvaljujući Općini Centar, koja je jedina institucija u KS osim Vlade KS, koja se uključila u ukrašavanje ulica, do sada neuređenih na ovaj način", kazala je Hamza.

Svjetlosni dekorativni elementi već su postavljeni na potezu od kina "Radnik" do Kobilje glave.

Ukrašavanje ulica i trgova radnici preduzeća "Park" završit će za manje od desetak dana, a od 16. decembra ukrasi će biti u funkciji i time doprinositi prazničnoj atmosferi u Sarajevu.

Sarajevske ulice i trgovi dekorativno ruho imat će sve do 15. januara.

Hamza je naglasila da je plan i ove godine ispred ulaza u zgradu Predsjedništva BiH postaviti okićenu jelku, a Parkov vrtni centar "Flora" u Nedžarićima već u ponudi ima i stabla jelki i to uglavnom kontejnirana staba, koja imaju korjenov sistem te nakon novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti zasađena u bašte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije