Počela sanacija trotoara duž ulice Fra Anđela Zvizdovića na Marijin dvoru

Radiosarajevo.ba
Počela sanacija trotoara duž ulice Fra Anđela Zvizdovića na Marijin dvoru
/ FOTO: Općina Centar
Motorna vozila uskoro više neće moći da parkiraju na trotoaru u dijelu ulice Fra Anđela Zvizdovića.

Naime, na osnovu ugovora o izvođenju radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji ulica na području središnje sarajevske općine, kojeg su potpisali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Šukrija Melezović, direktor građevinske firme ''Grakop'' iz Kiseljaka, radnici ove firme započeli su sa sanacijom trotoara duž ulice Fra Anđela Zvizdovića na Marijin dvoru. Projekat finansira Općina Centar u iznosu od gotovo 62.000 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

Radovi su počeli ispred crkve „Sveti Josip“ na Marijin Dvoru gdje već radnici postavljaju novi tamponski sloj prije asfaltiranja. Također su na ovom dijelu ulice Fra Anđela Zvizdovića postavili nove izdignute ivičnjake s ciljem zabrane parkiranja motornih vozila po trotoaru.

"Sa jedne strane ulice planiramo uraditi kompletnu sanaciju svih trotoara između ulica Maršala Tita i Kranjčevićeve, dok je sa druge strane ulice u planu sanacija od Kranjčevićeve do nebodera Unitic. Ovom prilikom ćemo nakon uklanjanja starog asfalta, ivičnjaka i tamponske podloge postaviti novi nosivi sloj i tampon, te ivičnjake i asfalt", objasnio je Mujo Topalović, šef gradilišta građevinske firme „Grakop“.

Prema glavnom projektu koji je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, tokom realizacije ovog projekta biće ugrađeno oko 500 metara novih betonskih ivičnjaka, te urađena nivelacija sedam šibera za vodu i 16 šahtova. Na kraju radova će biti postavljeno oko 1.100 kvadratnih metara novog asfalta na trotoarima sa obje strane pomenute ulice.

Završetak radova koji su započeli u srijedu 11. maja 2016. godine je planiran do 2. juna 2016. godine.

Na osnovu pomenutog ugovora radnici firme „Grakop“ su također, tokom proteklog perioda, realizovali još tri komunalna projekta. Radi se o izgradnji novih potpornih zidova u ulicama Porodice Foht 117-121 na Soukbunaru i Borak kod broja 27, te asfaltiranje pristupnog puta u Ulici Gornji Kromolj, kao i u Nahorevskoj ulici između brojeva 97 i 161. Za sve navedene projekte Općina Centar je izdvojila 200.500 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije