Pjer Žalica i ministar obrazovanja Elvir Kazazović najavili projekat 'Rediteljski ponedjeljak'

Radiosarajevo.ba
Pjer Žalica i ministar obrazovanja Elvir Kazazović najavili projekat 'Rediteljski ponedjeljak'

Zanimljiva ideja čiji je cilj promocija kulture, teatarske i filmske umjetnosti i obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola, iniciralo je Udruženje rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH)

Predstavnik ovog Udruženja Pjer Žalica ideju projekta pod nazivom “rediteljski ponedjeljak” je predstavio ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću. 

Ovo udruženje bi svakog ponedjeljka učenicima osnovnih i srednjih škola predstavilo jednu predstavu ili film nekog od bh. reditelja-ca, nakon čega bi uslijedio njihov razgovor sa đacima.

“Ovaj projekt ima za cilj približiti umjetnost kroz direktan kontakt gledaoca sa rediteljima koji bi im objasnili tajne profesije, omogućili im da bolje razumiju djelo i u konačnici zavole teatar i film”, pojasnio je ovom prilikom Žalica.   

Tokom sastanku je navedeno kako bi “rediteljski ponedjeljak” bio organizovan 10 puta, od čega pet puta u Sarajevu, a potom i u ostalim bosanskohercegovačkim gradovima.

Projekt bi započeli prikazivanjem filma “Ničija zemlja”, nakon čega bi učenici osnovnih i srednjih škola mogli komunicirati sa rediteljem Danisom Tanovićem, a nakon toga bi uslijedio ciklus filmova i predstava reditelja Jamile Žbanić, Aide Begić, Pjera Žalice, Srđana Vuletića, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, Dine Mustafića, Harisa Pašovića, Selme Spahić, Elmira Jukića, Nermna Hamzagića i drugih.  

Prva faza realizacije ovog projekta bi počela početkom aprila i trajala do juna ove godine, a naredna druga faza bi počela u septembru 2017.godine i trajala i do marta 2018. godine.

Ministar Kazazović je podržao ovaj projekt i informisao gosta da će se naredne sedmice održati Aktiv direktora srednjih i osnovnih škola,  te ga pozvao da dođe i sa svojim prijedlogom ih lično upozna.

“Promovisanjem bosanskohercegovačke kulture omogućit ćemo učenicima osnovnih i srednjih škola da  se edukuju i upoznaju sve njene pozitivne vrijednosti, ali i da se upoznaju sa našim rediteljicama i rediteljima koji su proslavili domovinu na najbolji mogući način i prikazali je u pozitivnom svjetlu”, istakao je Kazazović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije