Pekara Nafaka u Sarajevu dijeli besplatne somune

Jasmina Ćebo
Pekara Nafaka u Sarajevu dijeli besplatne somune
U pekari Nafaka je posebna čar za vrijeme ramazana čekati u redu za somune.

Veliki broj Sarajlija dolazi po to najpoznatije tradicionalno pecivo s čurekotom, bez kojeg je iftarska trpeza nezamisliva.

Somuna je toliko da ih ima za sve, pa i za socijalno ugroženu kategoriju ljudi, koji nalaze svoju nafaku u ovoj poznatoj pekari. Vlasnik, Elvis Trtić, svake godine u mubarek dane, obezbijedi dovoljan broj besplatnih somuna za ovu osjetljivu kategoriju.

Taj humanitarni i nesebični akt slijedi njegova porodica, zaposlenici, ali i kupci, koji uvijek kupe koji somun viška „da se nađe“ onome kojem je zaista potreban.

"Ovu gestu su prepoznali naši vjerni kupci, tako da dobrim dijelom i oni pomažu, uplaćujući somune za one koji nemaju", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Trtić.

Na pitanje koliko dnevno somuna daruju socijalno ugroženim građanima Sarajeva, odgovorio je da postoje dva „kanala“ podjele:

"Prvi je na prodajnom mjestu, kad naši kupci i mi odmah platimo somune, a drugi ‘kanal’ je preko humanitarne organizacije Pomozi.ba s kojom imamo odličnu saradnju zadnje tri godine. U sklopu zajedničkog projekta 'Obrok za sve' konstantno dijelimo somune, a jedan dio šaljemo u Narodnu kuhinju, SOS Dječja sela i Zavod za slijepe slabovidne osobe u Nedžarićima. Po nekoj procjeni, svakodnevno za vrijeme ramazana obradujemo oko 500 ljudi", kazao je Trtić, dodavši kako se i tokom cijele godine trude pomoći socijalno ugrožene.

Ako kojim slučajem prolazite pored pekare „Nafaka“, svratite i kupite „somun viška“. Vaše dobro djelo, nečija dobra nafaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije