Paper Bridge: Sarajevo će dobiti još jedan most, evo gdje će se nalaziti

0
Radiosarajevo.ba
Paper Bridge: Sarajevo će dobiti još jedan most, evo gdje će se nalaziti
Foto: Akta.ba / Paper Bridge, novi most u Sarajevu

Grad Sarajevo objavio je tender za nabavku usluga izrade idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta Paper bridge preko rijeke Miljacke.

Procijenjenja vrijednost ugovora je 75.000,00 KM bez PDV-a, a kriterij za dodjelu ugovora je "ekonomski najpovoljnija ponuda".

Tender je raspisan na osnovu sporazuma o zajedničkoj saradnji između Općine Novo Sarajevo i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, javlja Akta.ba.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Naime, studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su na izbornom predmetu Arhitektonski natječaji u ljetnom semestru akademske 2021/2022. godine uradili idejna rješenja mostova na lokaciji iza Doma zdravlja "Omer Maslić", te iza hotela "Novotel" (bivši hotel "Bristol").

Pobjednički rad za most na lokaciji iza Doma Zdravlja "Omer Maslić", koji povezuje ulicu Bihaćka sa šetnicom Aleja lipa, je autorsko rješenje Tajre Šurković pod nazivom Paper bridge.

"Razlog za ovaj natječaj je bolja i lakša povezanost pješačkog i biciklističkog saobraćaja u blizini više poslovnih zgrada, Doma zdravlja, glavne gradske ceste te šetnica i biciklističkih staza sa obje strane rijeke Miljacke kao i činjenica da su mostovi u ulici Azize Šaćirbegović i most iz Gradačačke ulice udaljeni oko 500 m što nije praktično za pješake i druge korisnike većeg broja poslovonih objekata u neposrednoj blizini", navodi se u projektnom zadatku.

Paper Bridge, novi most u Sarajevu
Foto: Akta.ba: Paper Bridge, novi most u Sarajevu

Osim toga u odabranom rješenju natječaja, navedeno je da budući pješački most može biti i interventni koridor za vozila hitne pomoći.

Koncept mosta je zasnovan na origami načinu savijanja papira iz kojeg je dobijena jednostavna geometrijska forma sa prostim statitičkim sistemom kako bi izgled betona "imitirao" papir te kako bi se uklopio u okruženje i zgrade nastale u period 60-tih i 70-tih godina dok jednostavnim linijama i geometrijom ostavlja dojam savremenog dizajna.

Osnovni cilj je da se projektovani most izvede što kvalitetnije uz opravdane i prihvatljive cijene i da njegova trajnost u eksploataciji bude što veća uz redovno održavanje. Iz tih razloga, projektant ima obavezu da pripremi kvalitetnu investiciono projektnu dokumentaciju kroz idejni i izvedbeni projekat koji će investitoru poslužiti za utvrđivanje potrebnih troškova projekta, pripremu okvira izvođenja radova, nadzora, smanjenje rizika pri realizaciji projekta te za dobijanje potrebnih sredstava.

"Namjena idejnog projekta je da prikaže izbor najprikladnije varijante za most kao i načina izvođenja, dok izvedbeni projekat treba da posluži za dobijanje građevinske dozvole za izvođenje radova, te dobijanje saglasnosti od relevantnih institucija. Izvedbeni projekat se izrađuje sa svim detaljima na čijim se osnovama a u skladu sa uslovima iz građevinske dozvole može neometano izvesti izgradnja mosta", navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Procijenjena dužina mosta je 34,00 -35,00 m predviđena širina 5,00 m. Na mostu je predviđena biciklistička staza širine 100,00cm sa zaštitnim zonama i pješačka staza širine 320,00cm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije