Otvorene prostorije Centra kulture i mladih Općine Centar

Radiosarajevo.ba
Otvorene prostorije Centra kulture i mladih Općine Centar
Nakon što je Općinsko vijeće usvojilo Odluku o osnivanju Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar upriličeno je otvorenje novoopremljenih prostorija ovog Centra u sarajevskom FIS-u.

Općina Centar je osnivač ove ustanove koja obavlja poslove iz djelatnosti kulture od javnog interesa Općine Centar.

Cilj osnivanja je stvaranje moderne ustanove koja će adekvatno odgovoriti na zahtjeve građana iz oblasti kulture, a posebno mladih.

Sjedište JU Centar kulture i mladih smješteno je u objektu sarajevskog FIS-a u Mis Irbinoj ulici 10.

Za uređenje prostorija u FIS-u Općina je izdvojila 150.000 maraka. 

Odlukom su ustanovljene djelatnosti Ustanove, a sredstva za njen rad obezbjeđuju se iz budžeta Općine Centar kao osnivača, iz vlastitih prihoda javne ustanove i drugih izvora u skladu sa zakonom.

JU Centar za kulturu Sarajevo egzistira od 1965. godine kada je spojeno više društvenih domova na području opštine Centar u jedan društveni dom „Centar“.

U proteklom periodu egzistiranja te ustanove i svih dešavanja u ratnom i poslijeratnom periodu, te transformacija svojine i drugih promjena, pojavili su se problemi i neriješena pitanja vlasništva objekata centara za kulturu. Ukazano je na potrebu da se što prije sa Općinom Stari Grad riješe vlasnički odnosi kad su u pitanju prostorije u Jelićevoj ulici 1 gdje je djelovao Centar za kulturu Sarajevo.

Direktor Centra kulture i mladih Senad Bostandžić istaknuo je da je ovo pozitivan primjer kako se na jednom mjestu, mogu obogatiti i ponuditi mladima besplatni sadržaji iz oblasti kulture i sporta.

"Zaista mi je zadovoljstvo i čast što danas imamo priliku da prisustvujemo jednom
sjajnom događaju. Dugo smo čekali da se riješi naš status, odnosno da sjedište ove
ustanove preselimo na područje općine Centar, a što će dati novi zamah u radu Centra. Zahvaljujem se Općini Centar koja je prepoznala javni interes koji ostvarujemo, odnosno što je prepoznala ono što radimo ove 52 godine", kazao je Bostandžić.

U ime načelnika Nedžada Ajnadžića prisutne je pozdravio njegov savjetnik Mustafa Resić.

"Izuzetno mi je drago da su naše dvije javne ustanove, jedna iz oblasti kulture, a druga iz oblasti sporta, smještene pod istim krovom. Ovo treba da bude mjesto novih susreta, prije svega mladih ljudi, ali i svih građana ove lokalne zajednice. Nalazimo se pred sve većim izazovom kako pružiti mladim ljudima u najranijoj fazi odrastanja adekvatne sadržaje iz sporta i kulture kako bi njegovali zdrave stilove života. Tragedija našeg društva je da mladi ljudi odlaze, a mi imamo obavezu da ih zadržimo, da im ponudimo sadržaje i obezbijedimo uslove za njihov ostanak. Općina Centar će snažno podržavati rad Centra kako bi se ojačala njegova funkcija, a sve u cilju zadovoljenja potreba naših građana. Ovo je centar Sarajeva i želim da ovo bude centar kulture i sporta za naše građane", poručio je Resić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije