Osnovana nova Turistička zajednica KS-a: Kakvi su planovi za 2017. godinu?

S. H.
Osnovana nova Turistička zajednica KS-a: Kakvi su planovi za 2017. godinu?
Turistička zajednica Kantona Sarajevo registrirana je krajem decembra prošle godine, i to na osnovu novog Zakona o turizmu koji je donesen također u 2016. godini.

Na današnjoj konferencije za medije, organiziranoj povodom osnivanja i registracije Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministar za privredu Kantona Sarajevo Muhamed Šabić kazao je da je već otvoren novi transakcijski račun ove turističke zajednice, te da sada slijedi formiranje skupštine, nadzornog odbora, turističkog vijeća i turističkog ureda.

"Od 2004. godine Vlada KS-a nije znala šta se dešava u Turističkoj zajednici, gdje idu novci... S obzirom na sve veći broj turista u Sarajevo, tim novcem moglo bi biti riješeno pitanje Bjelašnice, Igmana itd.", poručio je ministar.

Ministar je također naglasio da je važno mnogo toga uraditi u gradu - očistiti ga, napraviti zajedničko stajalište za autobuse i napraviti žičaru, te je podsjetio kako u promociji Sarajeva učestvuju i svjetski mediji poput Guardiana.

Na ovoj konferenciji predstavljen je i Nermin Muzur, v. d. direktora Turističke zajednice KS-a, koji je naveo da su od registracije u Sudu već počeli s radovima. Najavljena je izrada strategije plana za razvoj turizma, finansijskog plana, jer, kako je naveo Muzur, turizam je najbrža rastuća grana privrede.

Na upit novinara, ministar Šabić i direktor Muzur naveli su da menadžment stare turističke zajednice odbija saradnju s njima, ali da su oni zakonom dužni anketirati radnike i ponuditi im posao u novoj turističkoj zajednici.

Muzur je najavio da će biti rađena revizija stare TZ, a potom preuzimanje poslova i radnika. Za svoj prvi korak najavio je poboljšanje saradnje s inspekcijom, ali i značajan korak gdje će građani moći doprinijeti promociji turizma u KS-u slanjem ideja na e-mail turističke zajednice ideja@visitsarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije