Osmogodišnja djevojča iz Afganistana oboljela od leukemije hitno treba pomoć

AA
Osmogodišnja djevojča iz Afganistana oboljela od leukemije hitno treba pomoć
FOTO: AA / Shabnnam Kheyrkhah s ocem
Migranti smješteni u parku pored sarajevske Vijećnice iz brojnih razloga su se odlučili na opasan i dalek put prema zemljama Europske unije (EU).

Odnedavno je i Bosna i Hercegovina jedna od usputnih stanica do krajnjeg odredišta. Na put su krenuli iz Sirije, Afganistana, Pakistana, ali i drugih zemalja azijskog i afričkog kontinenta. Cilj je jedan- pronaći mjesto sigurno za život njih i njihove porodice.

Stanje u kojem se migranti u Sarajevu nalaze daleko je od dobrog. Potrebno im je sve, od sanitarnih uslova, hrane, smještaja...

Improvizirani kamp: U parku kod Vijećnice migranti postavili 30-ak šatora

Među njima i djevojčica Shabnnam Kheyrkhah (8) iz Afganistana koja boluje od leukemije i za koju su smještaj, topao obrok i liječenje od životne važnosti. Njena sedmočlana porodica koju čine roditelji, tri brata i sestra prije sedam dana je došla u Bosnu i Hercegovinu.

Shabnnam Kheyrkhah s ocem - undefined

FOTO: AA: Shabnnam Kheyrkhah s ocem

Ujić: U BiH dnevno uđe više od 100 ilegalnih migranata, val će trajati još dugo

Tokom vikenda pregledali su je ljekari iz općine Hadžići i ustanovili kako je djevojčici hitno potrebno liječenje i prostor na kojem neće biti mnogo ljudi, odnosno da bude premještena iz parka.

Njen otac Javeed izjavio je kako je djevojčica bila na liječničkom pregledu u Afganistanu, ali da joj ljekari nisu pomogli.

”Svi ljekari su rekli kako ona mora biti na nekom mjestu na kojem nema mnogo ljudi. Mora boraviti na mirnom mjestu. Trenutno imam lijekova za nju, kada ih nestane moram kod doktora”, rekao je Kheyrkhah koji je zahvalan na svemu što ljudi u Bosni i Hercegovini čine za njih.

Sretan je zbog svakog vida pomoći njegovoj kćerki.

Shabnnam Kheyrkhah s ocem - undefined

FOTO: AA: Shabnnam Kheyrkhah s ocem

Pokazao je fotografije djevojčice dok je imala šest godina. Primjetno je kako je tokom pomenutog perioda njeno zdravstveno stanje mnogo lošije. Opasnosti u kojoj se nalazi djevojčica svjesna je i volonterka Denisa Steffen koja se već uključila u pronalazak pomoći Shabnnam.

”Prekjučer su bili ljekari iz Doma zdravlja iz Hadžića. Doktor je rekao da je za nju opasno da sjedi, da leži u parku, jer ona slučajno ako bi dobila temperaturu, njezino bi se stanje totalno pogoršalo i do toga ne smije da dođe“, dodala je Steffen.

Istaknula je kako djevojčica koja boluje od leukemije mora biti smještena u bolnicu, imati topao obrok što je presudno kako ne bi opao imunitet. Dodala je kako su ljekari upozorili da je situacija u kojoj se djevojčica nalazi ozbiljna. 

”Trebalo bi da je sklonimo iz parka i da bi trebalo da joj se nađe stan tako da ona ne smije da dobije temperaturu. Ako dobije temperaturu, njezino stanje će se totalno pogoršati”, upozorila je Steffen.

Podsjetila je i kako boravak u parku predstavlja stres za djevojčicu.

Uputila je apel svima koji mogu da pruže ruku djevojčici kojoj je pomoć zaista neophodna i dodala kako oni koji žele pomoći mogu to učiniti putem predstavništva Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije