Općina Novi Grad: Nove pješačke staze, stepeništa i rukohvati

Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad: Nove pješačke staze, stepeništa i rukohvati

Završena je izgradnja i sanacija pješačkih staza, stepeništa i rukohvata na području osam novogradskih mjesnih zajednica. 

Općina Novi Grad Sarajevo u ovoj godini investirala je u te radove oko 90.000 KM, javlja Fena

"Radnici građevinske firme Grakop d o.o. završili su radove u predviđenom roku, tako da su naši građani dobili nove uređene staze, stepeništa i rukohvate", saopćeno je iz Općine Novi Grad, čiji predstavnici su povodom završetka radova obišli novoizgrađenu pješačku stazu sa rukohvatom pored rijeke Dobrinje u ulici Hajrudina Šabanije na Dobrinji. 

"Radovi su završeni na 13 lokaliteta. Pješačka staza pored rijeke Dobrinje izgrađena je na inicijativu roditelja djece koja pohađaju školu "Ćamil Sijarić" u cilju sigurnijeg puta do škole. Ovakvi projekti ne iziskuju velika finansijska sredstva, ali jako puno znače građanima mjesnih područja, jer omogućavaju bolju komunikaciju kako učenicima tako i građanima", kazao je Drevo Čolakhodžić, pomoćnik općinskog načelnika za investicije, komunalnu infrastrukturu i stambene poslove Novi Grad. 

Većina projekata implementirana je na području Dobrinje, Alipašinog polja i Švrakina sela. Osim izgradnje pješačkih staza pored rijeke Dobrinje u ulici Hajrudina Šabanije, izgrađene su pješačke staze i između objekata kolektivnog stanovanja u ulic Ali-bega Firdusa Čikma između zgrada broj 5., 7. i 9. i 11 u MZ "Švrakino selo I". 

Na području Mjesne zajednice Alipašino polje B I i B II, izgrađena je pješačka staza u ulici Nerkeza Smailagića prema Osnovnoj školi „Fatima Gunić“. Također, pješačke staze dobili su i stanovnici Mjesne zajednice "Dobrinja D"od mosta na Trgu Sarajevske olimpijade prema ulici Dobrinjske bolnice, a završeni su i radovi na izgradnji pet pješačkih staza na zelenoj površini kod Bulevara branilaca Dobrinje. 

U MZ "Dobrinja C" postavljeni su rukohvati na stepeništima. Sanirana su stepeništa na području mjesnih zajednica "Saraj polje" i "Alipašino polje C I i C II" u ulici Hasana Sućeske prema ulici Aleja Bosne Srebrene i od trolejbuskog stajališta u ulici Safeta Hadžića prema Bosanskoj ulici. 

U Mjesnoj zajednici "Švrakino selo II" izgrađeno je stepenište u ulici Vejsila Ćurčića, kao i u ulici Mustafe Kamerića. 

U sklopu programa redovnog održavanja cesta Općina Novi Grad Sarajevo finansira projekt rekonstrukcije servisne saobraćajnice sa trotoarom na Teheranskom trgu u naselju Saraj polje. S obzirom na to da saobraćajnicu koriste i dostavna vozila, ona je bila veoma oštećena, pa su građani duži period tražili da se rekonstruiše. 

Radovi bi trebali biti završeni do kraja mjeseca, čime će se građanima i privrednim subjektima omogućiti lakši prilaz u naselje, saopćila je općinska Pres služba. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije