Općina Centar: Za uređenje javnih i zelenih površina izdvojeno 306.888 KM

Radiosarajevo.ba
Općina Centar: Za uređenje javnih i zelenih površina izdvojeno 306.888 KM

Kako bi svojim građanima osigurala kvalitetnije uvjete za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcent stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.

U okviru Programa uređenja manjih javnih površina u 2015. godini iz općinskog budžeta izdvojeno je 306.881 KM. Radovi su se izvodili na više lokacija u svih 15 mjesnih zajednica, a naši sugrađani prepoznali su značaj realizacije projekta i često upućivali riječi pohvale za ove aktivnosti.

U prošloj godini na području mjesne zajednice Skenderija - Podtekija uređene su javne površine na raskrsnici ulica Soukbunar i Stolačka, Tekija i Terezija, zatim oko stepeništa koje povezuje ulice Terezija i Borak, te ulice Tekija i Stolačka. Na dječijem igralištu Čobanija ugrađene su table za koševe, te je uređena šetnica uz Miljacku od mosta Skenderija do Mosta Suade i Olge na Vrbanji.

Na području MZ Marijin Dvor - Crni vrh uređene su javne površine u ulicama Halida Nazečića 4, Kranjčevića između brojeva 13 i 19, te kod broja 25 i Fra Anđela Zvizdovića kod brojeva 4 i 8. Obnovljen je i mobilijar na prostoru Hastahane, te na prostoru unutrašnjeg dvorišta palače Marijin Dvor.

U MZ Trg oslobođenja - Centar zaposlenici komunalnog poduzeća Park, s kojim je sklopljen sporazum o uređenju manjih javnih površina, radili su na hortikulturnom uređenju površine u ulici Radićeva. Osim toga, popravljen je i ugrađen novi mobilijar na prostoru Velikog i Malog parka, zatim u parku uz Alipašinu džamiju, parka iza objekta Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ispred Općine Centar, te parku u ulici Gimnazijska. Također, saniran je oštećeni mobilijar na dječijem igralištu u ulici Branilaca Sarajeva.

U MZ Breka - Koševo II završeno je hortikulturno uređenje površine u ulici Asima Ferhatovića između brojeva 25 i 27, a okončano je i čišćenje i uklanjanje korova sa platoa formiranog u ulici Ismeta Mujezinovića iza broja 34. Na prostoru dječijih igrališta u ulicama Hasana Sušića, Safeta Pašalića i Jovana Bijelića postavljeni su novi parkovski mobilijari.

Na području MZ Ciglane - Gorica na Merhemića trgu formirana je ploha za šah. Uređene su zelene površine uz Alipašinu ulicu, te kod spomen-obilježja Jozo Leutar, a sanirana su i dječija igrališta u ulici Husrefa Redžića između brojeva 12 i 14.

U MZ Mejtaš Bjelave izvršeno je hortikulturno uređenje na površini u ulici Dola kod broja 3, ulici Tina Ujevića kod brojeva 1, 3, 5 i 7, te na pojasu lociranom uz Dalmatinsku ulicu. Postavljen je parkovski mobilijar na lokalitetu Mejtaš kod brojeva 1 i 5 i na raskršću ulica Mejtaš i Dalmatinska. Sanirana su i sportska i dječija igrališta te uređene zelene površine u ulici Bjelave između brojeva 97 i 103, kao i u ulici Nikole Kašikovića kod brojeva 7 i 9.

Na području MZ Džidžikovac - Koševo I uređene su zelene površine u ulicama Jezero kod broja 5 i duž Alipašine ulice. Rekonstruiran je dječiji mobilijar u vrtiću Slavuj u ulici Josipa Vancaša, te zamijenjen oštećeni i postavljen novi parkovski mobilijar u parku Koševo 1 i Koševo 2.

Na području MZ Koševsko Brdo u ulici Antuna Hangija kod brojeva 41 i 120 uređene su zelene površine i obnovljeno dječije igralište. I u ulici Braće Begić revitalizirane su zelene površine, a na površini između ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede izgrađena je ploha za šah.

U Mjesnoj zajednici Park - Višnjik u ulici Višnjik kod brojeva 25, 31 i 33 uređena je zelena površina i ugrađen parkovski mobilijar, dok su u ulici Zaima Šarca postavljene višenamjenske klupe.

U MZ Bardakčije uređen je prostor oko ambulante porodične medicine Podhrastovi u ulici Bardakčije 26, te površina u ulici Šekerova kod broja 40.

Prostor iza objekta Mjesne zajednice Hrastovi - Mrkovići u ulici Panjina kula do broja 78 je također uređen kao i površina oko Mjesne zajednice Soukbunar u ulici Soukbunar 203. Postavljen je dječiji i parkovski mobilijar, te okončano hortikulturno uređenje površine koja se nalazi u sklopu dvorišta OŠ Hasan Kaimija.

U MZ Betanija - Šip u okviru pomenutog programa sanirano je novoizgrađeno sportsko igralište na površini od 210 metara kvadratnih.

U prošloj godini okončani su hortikulturni radovi na prostoru kod objekta MZ Pionirska dolina - Nahorevo te je uređen pojas uz cestu Pionirska dolina-Nahorevo-Uroševo vrelo-Nahorevska brda. Na prostoru MZ Donji Velešići uređene su površine u ulici Hasana Bibera kod broja 5 i pojasa uz groblje Bare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije