Sarajevo: "Obrazovanje i informacione tehnologije – STEM i obrazovne tehnologije"

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: "Obrazovanje i informacione tehnologije – STEM i obrazovne tehnologije"
Foto: Općina Centar / konferencija „Obrazovanje i informacione tehnologije – STEM i obrazovne tehnologije“

U organizaciji Udruženja nastavnika i profesora informatike u Kantonu Sarajevo (EDUIT), a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općinom Centar, Univerzitetom u Sarajevu, osnovnim i srednjim školama KS, te privrednim subjektima iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) i poduzetništva, održana je druga međunarodna konferencija „Obrazovanje i informacione tehnologije – STEM i obrazovne tehnologije“, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Kako su pojasnili konferencija je posvećena digitalnim kompetencijama nastavnika i transformaciji obrazovanja.

Općina Centar je finansijski podržala održavanje pomenute konferencije.

Predsjednik Udruženja nastavnika i profesora informatike u KS Edin Smajić je kazao da je cilj konferencije unapređenje kvaliteta obrazovanja u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i upoznavanje šire javnosti o potrebi cjelovite digitalne transformacije poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno osposobljenih škola za 21. vijek.

U ime Općine Centar konferenciji su prisustvovali načelnik Nedžad Ajnadžić i pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Općine Centar Jasmina Fazlić.

„Mi u Općini Centar smo prepoznali IT industriju kao granu u kojoj nismo ni blizu iskoristili potencijal koji posjedujemo, pa smo stoga pokrenuli niz aktivnosti na njenom osnaživanju u Centru. Našim osnovcima smo kroz niz projekata pokušali približiti ovu oblast kako bi podigli nivo svojih kompetencija, a ne vrijeme provodili na pametnim uređajima bez ikakvog cilja i svrhe. Općina Centar je realizovala projekat pametnih tabli, micro bit uređaja, a prvi smo krenuli i sa projektom pametnog zvona. Pored toga, u toku je postupak nabavke tablet uređaja koje ćemo donirati školama, a u svrhu uvezivanja sistema pametnih tabli, pametnog zvona i navedenih uređaja. Nastavnici kao odgovorni ljudi i pedagozi su svjesni da postoje velike prednosti u informatizaciji obrazovanja, ali i niz opasnosti od zloupotrebe informatičkih uređaja i društvenih mreža. Zbog toga očekujem da u saradnji sa roditeljima učine sve što je u njihovoj moći da mlade ljude povedu u novo vrijeme na zdravim osnovama. Koliko smo ozbiljni u našim namjerama govori i podatak da ćemo u Centru izgraditi tehnološki park koji će se prostirati na desetinama dunuma zemljišta i gdje smo u veoma ozbiljnim razgovorima sa svjetski poznatim IT kompanijama koje su zainteresovane za ulaganje u općini Centar. Vjerujemo da kroz saradnju sa domaćim, ali i stranim IT kompanijama možemo napraviti snažan iskorak u ovoj oblasti, te da ćemo zajedničkim snagama otvoriti puteve do novih radnih mjesta koja su mladim generacijama potrebna. Želimo da naša djeca budu informatički pismena jer su to izazovi današnjice“, poručio je Ajnadžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije