Općina Centar: 70. godišnjica Udruženja antifašista i boraca NOR-a

Fena
Općina Centar: 70. godišnjica Udruženja antifašista i boraca NOR-a
Prigodnom svečanošću danas je u Sarajevu obilježena 70. godišnjica postojanja i djelovanja Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (NOR) općine Centar.

Na skupu, koji je počeo intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine i odavanjem počasti svim nevinim žrtvama fašizma, istaknuta je potreba njegovanja antifašističkih tekovina, kao trajnog opredjeljenja svih slobodoljubivih ljudi, privrženih temeljnim civilizacijskim vrijednostima.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Centar Dervo Harbinja ukazao je na svijetle tradicije i kontinuitet borbe protiv fašizma, uključujući najteža iskušenja s kojima su se građani i narodi BiH suočavali tokom Drugog svjetskog rata, odnosno NOR-a (1941-1945), kao i u minulom odbrambeno-oslobodilačkom ratu (1992-1995).

antifasisti_centar_NG_RSA_1220_010.jpg - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba

Potcrtao je nužnost odlučnijeg institucionalnog djelovanja i angažmana na suzbijanju i razobličavanju snaga i protagonista paradržavnih tvorevina koje metodima specijalnog rata nastoje ugroziti temelje države Bosne i Hercegovine.

Značaj kontinuiteta na planu antifašističkog djelovanja naglasila je i potpredsjednica Udruženja antifašista i boraca NOR-a općine Centar Lejla Tuce, izražavajući zadovoljstvo i ponos činjenicom da unutar Udruženja djeluje velikih broj mladih ljudi, spremnih da njeguju i baštine vrijednosti antifašističke borbe.   

Predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a (SABNOR) BiH Bakir Nakaš novinarima je kazao kako je Savez boraca najstarija boračka organizacija koja je u međuvremenu upotpunjena dokazanim antifašistima iz minulog odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH.

antifasisti_centar_NG_RSA_1220_008.jpg - undefined

Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba

Uz čestitke upućene općinskom Udruženju antifašista i boraca NOR-a u povodu 70. godišnjice osnivanja, Nakaš je istaknuo potrebu animiranja građana i javnosti uopće, odnosno podizanja svijesti stanovništva o značaju i značenju očuvanja antifašističkih tradicija.   

Svečani skup bio je prilika za uručenje povelja i zahvalnica najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, koji su vlastitim angažmanom svjedočili snagu antifašističkih ideala i vrijednosti.

Istovremeno, skup je uveličan prigodnim kulturno-umjetničkim programom, koji su priredili učenici i nastavnici OŠ Alija Nametak i sarajevske Gimnazije Obala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije