Općina Centar će finansirati dopremanje lavice

Radiosarajevo.ba
Općina Centar će finansirati dopremanje lavice

Zoološki vrt u okviru Pionirske doline ipak će dobiti novu lavicu nakon što je podržana inicijativa vijećnika u OV Centar Amera Kape da Općina bude sponzor dopremanja ove egzotične životinje u Sarajevo.

Kako je za Avaz.ba kazao upravnik Pionirske doline Esad Tajić, načelnik Dževad Bećirević prihvatio je inicijativu i iz općinskog budžeta bit će izdvojeno 13.000 KM za transport.

Ovo je potvrdio i savjetnik načelnika Centra Mustafa Resić, koji je kazao da već danas očekuju da Parku bude operativan novac da bi što prije pokrenuli proceduru.

"Ovo je jedinstvena prilika da donacija mlade lavice iz evropskog ZOO vrta ne propadne, kazao je on.

Tajić je naveo da će, čim novac bude operativan, krenuti s izradom boksa, pokretanjem izvozničke i uvozničke dozvole za koju je potrebno oko mjesec, pripremanjem medicinske dokumentacije...

"Evropska asocijacija za ZOO vrtove i akvarije (EAZA) određuje iz kojeg ZOO vrta će nam lavica biti dopremljena. Nakon što odemo i ugovorimo transport, bit će poznato i odakle će životinja stići", istaknuo je Tajić.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, koje je trebalo finansirati dopremanje životinje, na kraju je poručeno da oni nemaju novca za te svrhe. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije