Znate li šta predstavljaju bijele zastave ispred osnovnih škola?

Radiosarajevo.ba
Znate li šta predstavljaju bijele zastave ispred osnovnih škola?
Simboličnim postavljanjem zastave s natpisom "U zdravom tijelu zdrav vazduh" ispred Osnovne škole "Fatima Gunić", danas je ozvaničen početak kontrole i praćenja stepena zagađenosti na području Kantona Sarajevo i na ovaj način.

Ovaj događaj je uslijedilo nakon što su premijer KS Elmedin Konaković i direktor Programa Ujedinjenih nacija za okoliš Pier Carlo Sandei, u prisustvu ministara za obrazovanje, nauku i mlade i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Elvira Kazazovića i Čedomira Lukića, potpisali pismo namjere koje ima za cilj unapređenje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

"Ovo je jedan od načina da utječemo na podizanje svijesti naše djece o štetnosti i lošem utjecaju koje zagađenje zraka ima na zdravlje ljudi, ali i na okoliš", rekao je premijerKonaković te dodao da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje Vlada KS provodi kako bi riješila ovaj za nju vrlo bitan problem.

Planirano je da se bijela platna, odnosno zastave, postave ispred svake osnovne škole u Kantonu Sarajevo na vanjsku i vidljivu lokaciju na kojoj treba da ostanu najmanje tri mjeseca nakon čega će služiti kao simbolični pokazatelj aero-zagađenja.

"Distibuirat ćemo zastave u svih 75 osnovnih škola, gdje ćemo nažalost, nakon što prođe zimski period, umjesto bijelih imati prljave zastave, i tako ćemo se na jednom praktičnom primjeru uvjeriti o pravom stepenu zagađenja Sarajeva", pojasnio je Sandei.

Naveo je da planine koje okružuju Sarajevo bez sumnje doprinose njegovoj ljepoti, ali ujedno predstavljaju i prepreku, jer onemogućuju regulaciju zraka u gradu.

"Upravo zbog toga ne možemo čekati da se priroda sama od sebe pobrine za čistoću zraka. To moramo učiniti mi, ljudi češćim korištenjem javnog gradskog prijevoza, jer vrlo je bitno da postanemo svjesni da svaki štetni dim koji udahnemo ugrožava naše zdravlje", naglasio je Sandei.

Škola "Fatima Gunić" odabrana je kao prva za učešće u ovom projektu, jer je prije 60 dana završen proces utopljavanja zgrade, čime će se, po riječima, direktora Hajrudina Ćuprije, za tri puta smanjit potrošnja toplotne energije i time će se bitno uticati na zagađenost okoline.

"Ovo je samo jedna od niza aktivnosti koje resorno ministarstvo provodi s ciljem smanjenja zagađenja u Kantonu Sarajevo. Prošla zima je bila teška i mi se nadamo da se neće ponoviti", kazao je ministar Lukić i pojasnio kako Sarajevo tokom cijele godine ima problem sa zagađenjem zraka, zbog čvrstih čestica, zbog čega je donešen i Akcioni plan za smanjenje čestičnih tvari u zraku čijom primjenom bi trebalo da se čak za 50 posto smanji njihova emisija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije