Okončana pogrešna primjena Zakona: Porodiljama se neće vratiti oduzetih 100 KM

Radiosarajevo.ba
Okončana pogrešna primjena Zakona: Porodiljama se neće vratiti oduzetih 100 KM

Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Muamer Bandić danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicama porodilja na kojem su razmatrane mogućnosti sistemskog rješenja pitanja zaštite porodica s djecom. Sastanku su prisustvovali i zastupnici iz Skupštine KS-a koji su i delegati u Federalnom parlamentu Mira Jurić i Amir Zukić. 

Usvojena je odluka da iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti porodice s djecom i zaštiti civilnih žrtava rata treba, kao zaseban zakon, izdvojiti zakon o zaštiti porodice s djecom. 

"Smatramo da je taj zakon dobra osnova za sistemsko rješavanje pitanja zaštite porodice s djecom", rekao je Bandić na konferenciji za novinare nakon održanog sastanka. 

Akcentirao je da je tim zakonom propisano da će porodilje koje su u radnom odnosu imati naknadu od 80 posto prosječne plaće, a da će im 20 posto nadoknađivati poslodavac. 

"Zakon nije upućen u dalju proceduru, u fazi je nacrta zbog nemogućnosti osiguravanja budžetskih sredstava. Mi smo mišljenja da je potrebno, bez dodatnog opterećivanja i poslodavca i budžeta, iz postojećih poreza i doprinosa koji se izdvajaju po osnovu plaća izdvojiti jedan iznos koji će biti definiran posebnim doprinosom, a koji će biti doprinos za zaštitu porodice s djecom", kazao je Bandić. 

Selma Palo-Tanić, predstavnica porodilja, kazala je da će realizacija prijedloga zahtijevati duži period, ali da će, ukoliko bude urađeno sve kako je planirano, riješiti mnoge probleme porodilja, a koji se tiču zakonske zaštite porodica s djecom.

"Bila bih najsretnija žena na svijetu kad bi se ovo u konačnici realiziralo", rekla je Palo-Tanić te dodala da je planirano da Prijedlog bude realiziran za oko pola godine. 

Sanida Hasanović-Čar, uime porodilja, navela je da je utvrđeno da se ne može naći neko prijelazno rješenje kojim bi porodiljama koje su primale naknadu od 460 KM bio vraćen taj iznos zato što se, kako je kazala, ''sve vrijeme pogrešno primjenjivao zakon''.

"Izmjene koje su se desile nisu utjecale na činjenicu od osnove obračuna tih naknada koje one dobivaju", istaknula je. 

Ono što je povoljno, akcentirala je, a što je doneseno novim zakonom jeste da su naknade za porodilje koje nisu u radnom odnosu povećane za 60 KM. 

Delegati u Federalnom parlamentu Jurić i Zukić su istaknuli da će se postarati da ubrzaju proceduru stupanja zakona na snagu, kroz kolegije i privatne razgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije