Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

19
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"
Foto: Vlada KS / Naida Hota-Muminović

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja - Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo saopćio je da od sutra, 17. aprila 2024. godine, kreće štrajk upozorenja u svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo koji će trajati svaki dan sve do kraja školske godine. 

Iako se Ministarstvo odgoja i obrazovanja nije zvanično oglasilo, reagovala je resorna ministrica Naida Hota - Muminović saopćenjem na društvenim mrežama.

U toku dana primila sam niz poruka o pritiscima i prijetnjama kojima su izloženi radnici koji ne žele štrajkovati. Kroz pritiske prolaze i direktori osnovnih škola koji su jučer primili neprikladnu prijeteću poruku što su neki i prijavili policiji.

Prvoj dami Sirije dijagnostikovana leukemija nakon što se izliječila od raka dojke

Prvoj dami Sirije dijagnostikovana leukemija nakon što se izliječila od raka dojke

Radnička prava se ne ostvaruju pritiskom na radnike. Kontaktirali su me i roditelji pitajući šta je sa pravima njihove djece. Prava iz Konvencije o pravima djeteta (među njima i pravo na obrazovanje) imaju prednost u odnosu na sva druga prava ili postupanja.

Podsjećamo da je učešće u štrajku dobrovoljno i shodno članu 3. Zakona o štrajku radnik slobodno odlučuje o svom učešću u štrajku.

Kako svakako nemaju argumente, Sindikat osnovnog obrazovanja pribjegava lažima i manipulacijama. Posljednja u nizu laži je da će radnicima biti umanjena plata od septembra. Istina je da im je plata od 1. marta uvećana za 10%, a od 1. januara bit će uvećana za dodatna 2% i neće biti umanjena od septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije