Odata počast ubijenim borcima na Skakavcu

Radiosarajevo.ba
Odata počast ubijenim borcima na Skakavcu
/ Radiosarajevo.ba
U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca „Unija veterana općine Centar“, kod spomen-česme na lokalnom putu Nahorevo-Skakavac, položeno je cvijeće i odata počast za osam ubijenih pripadnika Armije RBiH.

Uz članove porodica žrtava, komšija i predstavnika boračkih organizacija, obilježavanju 24. godišnjice ovog svirepog zločina, u ime Općine Centar, prisustvovali su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Slaven Kovačević, te nekoliko vijećnika

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da ne smijemo zaboraviti one koji su dali svoje živote za odbranu države Bosne i Hercegovine.

"Sa ovog mjesta treba da pošaljemo poruku da historijske činjenice moramo pamtiti, a najjača poruka koja treba da nas podsjeća i opominje je na ovoj ploči. Na ovom mjestu su mučki ubijeni i spaljeni naši sugrađani, a tim svirepim zločinom se slala poruka da država BiH ne treba postojati i da nema perspektivu. Naprotiv, oni koji su državu voljeli, odbranili su je i ona je opstala. Naša generacijska odgovornost naspram mladih koji će Bosnu bolje izgrađivati i bolje čuvati nego što smo imali mi šansu da je očuvamo, a morali smo je braniti životima, je da čuvamo sjećanje na ono što se dešavalo. Nemojmo nikada zaboraviti ono što je bilo jučer, a budimo odlučni da pravimo prosperitet naše društvene zajednice zbog generacija koje dolaze", naglasio je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Kovačević je istakao da je važno pamtiti sve naše heroje i čestite sugrađane, kako njihova žrtva ne bi bila zaboravljena.

"U zadnje vrijeme javlja mi se neki čudan strah, koji nisam imao priliku nikad prije osjetiti, a to je strah od zaborava onoga što smo učinili da bi se Bosna i Hercegovina odbranila. Nekako imam osjećaj da nove generacije koje dolaze, sve manje pažnje posvećuju tekovinama naše časne borbe i to svakako nije dobro. Zato je jako važno da obilježavamo sve ove važne datume i obilazimo mjesta herojstva, kako bismo svaki put poslali poruku da zaborava ne smije i neće biti", naglasio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije