Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici

Radiosarajevo.ba
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
Polaganjem cvijeća ispred spomen ploče u Jukićevoj ulici 116 na Koševskom brdu, 1. juna 2017. godine obilježena je 25. godišnjica stradanja četvero naših sugrađana.

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Poljina, 1. juna 1992. godine ispred kuće, tokom porodičnog ručka ubijene se sestre Rabija Fočo i Mediha Kurtović, te njihove kćerke Amela Fočo i Zlata Kurtović. Amela je tada imala 13, a Zlata nepune tri godine.

Cvijeće su položili porodica i prijatelji, članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te predstavnici Grada Sarajeva i Općine Centar i odali počast nastradalim.

U ime Općine Centar cvijeće je položio savjetnik načelnika Osmo Babić.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. kazao je da sama pomisao na ovakve tragične događaje izaziva strah, ali da je nažalost ovo samo jedan od mnogobrojnih teških zločina koji je počinjen za vrijeme agresije na našu domovinu.

"Ovdje na ovom mjestu na današnji dan 1992. godine počinjen je jedan stravičan zločin. Ubijene su sestre Rabija i Mediha, te njihove kćerke Amela i mala Zlata koja je imala nepune tri godine. Bol je i danas velika. Teško je ovakvu beskrajnu tugu opisati riječima, posebno jer se radi o djeci kojoj je nasilno prekinuto djetinjstvo i njihovi dječiji snovi. Ne smijemo zaboraviti one koji su izgubili živote, moramo njegovati sjećanja na njih. Svoj djeci želim poručiti da znanje treba da bude njihovo najjače oružje za ostvarivanje snova, a za one čije su snove na današnji dan zločinci prekinuli, moramo odavati počast i zauvijek ih se sjećati", kazao je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije