Odata počast djeci čije je djetinjstvo prekinula granata 1992. u ulici Hamdije Kreševljakovića

2
Radiosarajevo.ba
Odata počast djeci čije je djetinjstvo prekinula granata 1992. u ulici Hamdije Kreševljakovića
Foto: Općina Centar Sarajevo / Odata počast djeci koja su poginula od granate u ul. Hamdije Kreševljakovića

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).

Tog dana je vladalo prividno primirje bez vojnih djelovanja agresora po opkoljenom gradu i njegovom stanovništvu. Dan je iskorišten da se za djecu, koja su mjesecima bila u skloništima i podrumima, napravi predstava kako bi makar privremeno zaboravili na rat u tadašnjoj mjesnoj zajednici koja je bila smještena u objektu kultne Trase. Nažalost granata je prekinula dječiji smijeh ugasivši dva mlada ljudska života.

U znak sjećanja na nedužne žrtve, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. su u četvrtak, 12. septembra, zajedno sa članovima porodica žrtava, prijateljima te predstavnicima Općine Centar položili cvijeće ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalima.

Vlada FBiH dala saglasnost za imenovanje Amela Kovačevića za direktora BH Telecoma

Vlada FBiH dala saglasnost za imenovanje Amela Kovačevića za direktora BH Telecoma

U ime Općine Centar cvijeće su položili Adis Adilović, iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar i vijećnik Općinskog vijeća Centar Samir Fazlić.

Polaganju cvijeća su također prisustvovali i učenici petog razreda Osnovne škole Vladislav Skarić, zajedno sa svojom nastavnicom i direktorom škole Mehom Pirićem.

Prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

"Kažu da vrijeme liječi sve, međutim ovaj dan posebno za nas roditelje, koji smo izgubili svoju djecu, ne postoji ništa što bi moglo izliječiti naše rane. Da je to tako već dugo godina roditelji poginule Aide Grozdanić nemaju snage doći da prisustvuju ovom obilježavanju, a puno je takvih roditelja. Naša tuga je velika, a gora je činjenica što još nikada niko nije odgovarao za ove zločine, za ubijanje nevine djece", kazao je Grabovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije