Od sada u osnovnim i srednjim školama: Edukacija za pomoć slijepim i slabovidnim osobama

Radiosarajevo.ba
Od sada u osnovnim i srednjim školama: Edukacija za pomoć slijepim i slabovidnim osobama

Predstavnici Udruženja Kotezlije i Centra za slijepu i slabovidnu djecu Elmedin Bojičić i Sadat Kovačević prezentirali su danas ministru za obrazovanje nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću edukativnu brošuru za pomoć slijepim osobama pod nazivom „Gledate nas, a da li nas vidite“ s namjerom da njen sadržaj bude prezentiran u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

„Ovu brošuru smo izradili kako bismo upoznali javnost o problemima s kojima se u svakodnevnoj komunikaciji susreću slijepe i slabovidne osobe. Cilj nam je da o tome informišemo i učenike, te ih educiramo kako da se ponašaju pri susretu s njima, da im pomognu na ulici i u svakodnevnom životu. Sljepoća je oblik teške invalidnosti i neophodno je konstantno pratiti specifične potrebe i probleme ove populacije u našem društvu“ istakao je Bojičić. 

Brošura sadrži uputstva kako pristupiti slijepoj osobi, kako joj ponuditi svoju pomoć, pružiti joj tzv. ruku vodilju te kako se kretati s njom na ulici, u vozilima javnog prijevoza itd.

Također, u brošuri su ukratko date informacije o sposobnostima i mogućnostima slijepih i slabovidnih osoba, o pomagalima kojima se služe, te su opisani problemi sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu a koji se odnose na zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju. 

Ministar Kazazović je pohvalio ovu inicijativu udruženja i dao saglasnost da se ovaj edukativni projekt realizira u školama. 

„Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je spremno podržati realizaciju planiranih edukativnih aktivnosti koje će zasigurno učenicima približiti problematiku slijepih i slabovidnih osoba u našem društvu“, istakao je ministar Kazazović, navodeći da je Ministarstvu prvi put ponuđena saradnja na jednom ovakvom projektu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije