'Od opušaka do umjetnosti': Sklonimo otrovne opuške s ulica i deponija!

Radiosarajevo.ba
'Od opušaka do umjetnosti': Sklonimo otrovne opuške s ulica i deponija!

Agencija Synergy REK je u novembru 2013. u Sarajevu pokrenula zanimljivu okolišnu akciju - projektno osoblje Agencije Synergy REK na čelu s idejnim tvorcem projekta Suadom Hajrićem i grupom građana u periodu od 15 mjeseci uradilo je niz aktivnosti kako bi se u profesionalnom maniru obavile sve potrebne pripremne radnje za realizaciju projekta/kampanje "Program prevencije bacanja otpada PPBO-Grad bez opušaka".

Pripremljen je projektni materijal (džepne pepeljare, brošure, leci, posteri, naljepnice, znakovi i priručnik za implementaciju programa namijenjen NVO-ima, lokalnim zajednicama i resornim ministarstvima).

''Opušci su veliki problem, a ovaj inovativni program pomoći će nam da sklonimo otrovne opuške s ulica i deponija'', kažu organizatori i poručuju kako se opušci pretvaraju u materijal koji se kasnije može koristiti za pravljenje umjetničkih skulptura te u proizvodnji kesa, dasaka ili podova… Javni početak kampanje je predviđen za 28. april 2014. godine u Galeriji Collegium artisticum postavljanjem izložbe "Od opušaka do umjetnosti".

Članovi Agencije Synergy REK su za potrebe projekta, uz pomoć prijatelja-sljedbenika ideje, sakupili 500 000 opušaka s ulica grada Sarajeva, koje su podvrgnuli tretmanu reciklaže. Dobiven je materijal koji se može oblikovati. Članovi neformalne grupe "3S" eminentni sarajevski umjetnici, akademski vajari Aleksandar Saša Bukvić i Stjepo Gavrić su uložili veliki trud i znanje da prvi put u svijetu od recikliranih opušaka naprave skulpture i reljefe i da svojim radovima dokažu da se opušci koji narušavaju izgled naše zajednice mogu iskoristiti i da se od njih mogu napraviti umjetnički predmeti.

Izložba i kampanja se organiziraju, s ciljem dizanja svijesti javnosti i poboljšanja stanja okoliša u Bosni i Hercegovini.

Agencija Synergy REK je članica "Clean Up the World" inspirativne i djelotvorne međunarodne ekološke akcije, podržane od Okolišnog Programa Ujedinjenih nacija (UNEP). Implementacijom kampanje PPBO ćemo pokazati kako lokalni napori mogu biti međunarodno priznati i kako biti uspješan dio globalne kampanje "Očistimo svijet". Kampanja je do sada dobila podršku i od Keep America Beautiful inc. fondacije koja implementira projekte iz oblasti zaštite okoliša u SAD-u.

''Pušenje je vaš izbor. Ali, ako pušte, molimo vas ne doprinosite problemu nepropisno odloženog otpada na ulicama. Koristite ulične pepeljare. Nosite sa sobom džepne pepeljare kada idete negdje. Uradite pravu stvar i recite i vašim prijateljima. Ne bacaj opuške!'', poručuju organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije