Od danas bez automobila u staroj jezgri grada

S. Dž.
Od danas bez automobila u staroj jezgri grada
Radiosarajevo.ba / Postavljanje kontrole pristupa
Završen je projekat kontrole pristupa užem starogradskom jezgru, postavljanjem potopnih i fiksnih stubića kojim će se kontrolisati saobraćaj vozila.

U okviru prve faze projekta, i dijela druge faze, stubići su postavljeni na devet lokacija: Sebilj (fiksni), Bravadžiluk (fiksni i potopni), Halači (fiksni i potopni), Abadžiluk (potopni), Prote Bakovića (potopni), Kundurdžiluk (potopni i fiksni), Trg Fra Grge Martića-kod Katedrale (potopni i fiksni), Mula Mustafe Bašeskije - bivša zgrada Feroelektra (fiksni), Trg oslobođenja – Alija Izetbegović (fiksni-danas počinje postavljanje). 

Svečano predstavljanje projekta kontrole pristupa užem starogradskom jezgru upriličeno je danas u ulici Abadžiluk (kod Apoteke Baščaršija i restorana Konyali), a u narednih 15 dana trajat će testna faza projekta. 

Prisutnima se obratio načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je ovom prilikom uručio kartice za neometan pristup ovim lokacijama predstavnicima Hitne pomoći, PS Stari Grad, Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, DVD Vratnik, pokopnih društava “Bakije” i “Jedileri” i KJKP”Rad”. 

"Ovaj projekat počeo je još davne 2007. godine kada je Općina Stari Grad već participirala i platila 270.000 KM. Međutim, nažalost nikad se nije mogao privesti kraju jer se nije moglo naći zajedničko rješenje ko će upravljati stubićima. Na kraju smo iznašli rješenje u Općini Stari Grad tako što je općina preuzela na sebe tu obavezu sa ljudima koje smo obučili da mogu regulisati ovu zonu, bez obzira na to što je sve automatizovano neko to mora i nadgledati", rekao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić za portal Radiosarajevo.ba.

Kako su radovi trebali biti gotovi u aprilu, načelnik je napomenuo da su kasnili zbog loših vremenskih uvjeta.

"Na ovaj način će uže starogradsko jezgro biti hermetički zatvoreno. Ostalo nam je postavljanje još dva stubića u donjem dijelu Općine, kod Katedrale i na Trgu Alije Izetbegovića. Nažalost na ovaj način ćemo spriječiti ulazak vozila u staro jezgro grada, i nadam se, uz asistenciju policije da bi to trebalo funkcionisati i da ne bi trebalo biti više problema i one promenade automobila kroz samu Baščaršiju", dodao je Hadžibajrić.

Kodirane kartice će moći preuzeti svi oni koji imaju svoje radnje na Baščaršiji i koristiti ih u periodu od 6 do 9 sati ujutro, i od 23 do 1 sat navečer.

Kartice će se plaćati na godišnjem nivou prema Pravilniku koji će donijeti Općina Stari Grad.

"Svaki od ulaza pokriven je videonadzorom kako ne bi došlo do oštećenja od vandala i huligana, što je specifično ovdje kod nas, te ćemo na taj način moći reagovati i idenficirati one koji eventualno oštete stubiće", rekao je načelnik.

Pogledajte kako funkcioniraju stubići postavljeni u starom dijelu grada u videoprilogu...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije