Obnovljena spomen-ploča sarajevskim heroinama Suadi Dilberović i Olgi Sučić

Radiosarajevo.ba
Obnovljena spomen-ploča sarajevskim heroinama Suadi Dilberović i Olgi Sučić
Foto: Instagram / Spomen-ploča Suadi i Olgi na Vrbanja mostu
Restaurirana spomen-ploča posvećena sarajevskim heroinama koje su ble prve žrtve opsade glavnoga grada Bosne i Hercegovine postavljena je na Mostu Suade i Olge.

Ploča je očišćena, u cijelosti osvježena i zaštićena, i to u najkraćem mogućem roku. 
Grad Sarajevo je finansirao obnovu spomen-obilježja na mjestu stradanja sugrađanki Olge Sučić i Suade Dilberović, koji je bio u lošem stanju.

Ploča je prošle sedmice odnesena na restauraciju zbog dotrajalosti i oštećenja, Grad Sarajevo je preuzeo obavezu da obnovi ovo spomen-obilježje.

Prošlo je 26 godina od od pogibije Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, hrabrih učesnica demonstracija za mir 1992. godine. Nekadašnji Most Vrbanja danas je poznat kao Most Suade i Olge. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši.

Most je prvobitno preimenovan u Most Suade Dilberović (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo bio preimenovan u Most Suade i Olge (3. decembar 1999. godine). 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije