Objavljeni rezultati eksterne mature: Najbolji učenici Pete osnovne škole na Ilidži

Fena
Objavljeni rezultati eksterne mature: Najbolji učenici Pete osnovne škole na Ilidži
Fena / Pres služba KS
Učenici ''Pete osnovne škole'' s Ilidže najbolji su bili na eksternoj maturi koja je ove godine realizirana na području Kantona Sarajevo. Osvojili su, u prosjeku, oko 27 bodova od maksimalno 30.

Najmanje bodova imali su učenici Osnovne škole ''Podlugovi'', a osvojili su, u prosjeku, oko 16 bodova.

Kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović zadovoljan je postignutim, a na predstavljanju rezultata novinarima je kazao da će učenici biti praćeni i jedan period tokom prvog razreda srednje škole. U poređenje rezultata uvrštene su i ocjene koje su učenici ostvarili tokom školske godine.

Statistika eksterne mature u Kantonu Sarajevo u školskoj 2015./16. godini pokazala je da se ova provjera znanja realizirala u 67 škola na području kantona. Polaganju je pristupilo 3.879 učenika od čega je s područja kantona 3.756 učenika, a iz susjednih kantona 123 učenika.

Obavezni predmeti su bili maternji jezik i matematika te strani jezik. Učenici su najmanje bodova osvojili iz matematike, a najviše iz engleskog jezika. Prosječno, iz matematike je ostvareno 6,57 bodova, a iz engleskog 8,52 boda.

Kazazović je ponovo istakao da je namjera da se eksterna matura narednih godina realizira po uzoru na zemlje Evropske unije, u fiskulturnim salama i s videonadzorom, iz razloga jer u suprotnom postoji mogućnost za varanje.

Pojašnjavajući online upis u srednje škole, direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra Saša Mrdović je kazao da taj upis ove godine nije obavezujući i da služi samo da učenici steknu osjećaj kako stoje na rang listi.

Naveo je da putem online upisa učenici biraju tri škole, a sistem im, na osnovu njihovih podataka, prikaže šta je za njih najbolje rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije