Obilježena godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena godišnjica masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića
Foto: Općina Centar / Odata počast žrtvama

U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 30 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.

Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elmedin Zimić.

Obilježavajući godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo i Općine Centar su zajedno sa predstavnicima Unije civilnih žrtava rata KS i Udruženja civilnih žrtava rata "Svjetlost" danas položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

U ime Općine Centar cvijeće su položili vijećnici: Samir Fazlić i Nermin Kapo, zajedno sa Adisom Adilovićem iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. Današnjem polaganju cvijeća su također učestvovali i učenici iz Osnovne škole "Safvet-beg Bašagić".

Za zločine počinjene nad stanovništvom opkoljenog Sarajeva, za ubijanje više od 12.000 građana Sarajeva, od čega 1.601 dijete, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, dok je Dragoslava Miloševića, koji je naslijedio u komandnom lancu Galića i nastavio zločine nad građanima ovog grada, sud osudio na 33 godine zatvora.

U Sarajevu obilježena 30. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika

U Sarajevu obilježena 30. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika

Potvrđena je kazna doživotnog zatvora Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba vojske RS, između ostalog i za opsadu i ubijanje nedužnih civila opkoljenog Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije