Obilježen Dan reintegracije općine Vogošća: Sloboda i bolje sutra za građane ove sarajevske općine

2
Radiosarajevo.ba
Obilježen Dan reintegracije općine Vogošća: Sloboda i bolje sutra za građane ove sarajevske općine
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Omer Osmanović

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježen Dan reintegracije općine Vogošća u sastav Federacije BiH. Radi se datumu koji označava početak jednog novog razdoblja za ovu sarajevsku općinu.

Najprije je položeno cvijeće na spomen-obilježjima, te odata počast borcima koji su se nesebično žrtvovali braneći teritoriju Vogošće, nakon čega je u JU KSC "Jasmin Isanović Žuti" upriličena i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Današnjim aktivnostima u Vogošći prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

"Upućujem iskrene čestitke građanima općine Vogošća, povodom zaista bitnog datuma u ovoj lokalnoj zajednici, koji je u konačnici značio slobodu nakon herojske borbe pune četiri godine", kazao je Osmanović.

Istaknuo je kako su istrajnost naroda, i volja za životom, bili presudni faktor u opstojnosti, kako tada, tako i danas.

"Tada ste vratili nadu u bolju budućnost, i nadam se da ćemo zajednički njegovati našu zaovstavštinu. Danas se sjećamo i naših šehida i poginulih branilaca, njima dugujemo posebnu zahvalnost za našu slobodu, s nadom da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Općina Vogošća postala je općina svih, i otvorila je svoja vrata prognanim, te zajedničkim naporima postala prepoznatljivo mjesto sa sve sugrađane", poručio je Osmanović.

Na sjednici su se, prisutnima obratili načelnik općine Vogošća Migdad Hasanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Vogošća Avdo Gljiva.

Sada već davne 1996. godine 23. februara, jedan dio općine Vogošća reintegrisan je u ustavno–pravni poredak FBiH. Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Općine Vogošća.

U okviru obilježavanja 28. godišnjice od Dana reintegracije općine Vogošća u Sportoj dvorani "Amel Bečković" danas je također upriličeno održavanje 26. tradicionalnog malonogometnog turnira "Vogošća 2024", a onim najuspješnijim priznanja će dodijeliti ministar Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije