NUB BiH će tužiti Gradsku upravu zbog uzurpiranja Vijećnice

Radiosarajevo.ba
NUB BiH će tužiti Gradsku upravu zbog uzurpiranja Vijećnice

 Iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH danas je saopćeno da se ograđuju od svih aktivnosti Gradske uprave grada Sarajeva po pitanju otvaranja objekta Vijećnice, te da će radi zaštite imovine pokrenuti tužbu za iseljenje Gradske uprave kao bespravnog korisnika prostora, zabranu raspolaganja i hitne mjere osiguranja predmetnog objekta. 

Također, demantirali su izjave predstavnika Uprave Grada Sarajeva da je postignut dogovor između tih dviju institucija, te ističu da NUBBiH nije prihvatila predložena i nametnuta rješenja raspodjele prostora unutar Vijećnice, koju je, kako navode, de facto uzurpirala Gradska uprava. 

Naglašavaju da bi se iz napisa u medijima da će Uprava Grada Sarajeva "prepustiti" dio prostora u Vijećnici Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH moglo zaključiti da Gradska uprava i zakonski raspolaže prostorom Vijećnice, "što je apsolutna neistina". 

"I dalje je, unatoč nastojanjima Gradske uprave grada Sarajeva da napravi ispravke, u Zemljišnim knjigama NUBBiH upisana kao jedini korisnik te nekretnine. To znači da nema dvojbe o korištenju prostora u Vijećnici, iako Gradska uprava "na sva zvona" najavljuje njeno otvorenje za 9. maj 2014., a da upotrebna dozvola još nije ishodovana", saopćeno je iz Službe za informiranje NUBBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije