Novo povećanje socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Novo povećanje socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo
Arhiv / Ilustracija

Nakon što u proteklih 11 godina nije bilo povećanja socijalnih naknada u Kantonu Sarajevo, ove godine su povećane već drugi put. 

Malik Garibija: Prvo povećanje socijalnih naknada poslije 11 godina

Osnovica pomoću koje se izračunavaju sva davanja iz oblasti socijalne zaštite uvećana je sa 600 na 630 KM. Ovo je prvo uvećanje osnovice od 2008. godine do danas, a rezultirat će blagim povećanjem naknada, te povećanjem cenzusa tj. obuhvata ljudi koji ostvaruju pravo na određene naknade.

Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, naglašava da povećanje u zbiru iznosi 10 posto, ali da su i dalje daleko od zadovoljavajućeg nivoa. 

„Povećanjem naknada obuhvaćeno je oko 23.000 korisnika pojedinačnih prava koja se računaju u odnosu na osnovicu. Za dva ovogodišnja povećanja potrebno je dodatnih dva miliona KM godišnje, a Vlada Kantona Sarajevo osigurala je neophodna sredstva. Obzirom da se povećanjem osnovice istovremeno povećavaju i naknade, ali i cenzusi za ostvarenje prava, aktivno pratimo priliv novih zahtjeva i u skladu s tim planiramo daljnje korake. Iskreno se nadamo da ćemo na ovaj način uspjeti obuhvatiti veći broj osoba u stanju socijalne potrebe“, ističe ministar Garibija, navode iz Press službe KS. 

Povećanje se realizuje uvećanjem osnovice za izračun socijalnih davanja, a koja je u proteklih 11 godina iznosila 600 KM, početkom godine Vlada Kantona Sarajevo je osnovicu podigla na 630 KM, a sada na 660 KM. Izračun velikog broja prava iz oblasti zaštite porodice s djecom i socijalne zaštite radi se pomoću ove osnovice, kao i izračun cenzusa za ostvarivanje određenih prava. Tako, na primjer, cenzus prihoda za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za četveročlanu porodicu umjesto pređašnjih 480 KM sada iznosi 528 KM. 

Naknade u uvećanom iznosu računat će se od oktobra, a obuhvataju prava poput: jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, stalne novčane pomoći, njege i pomoći za osobe starije od 65 godina, osposobljavanja za život i rad osobama s poteškoćama u razvoju, jednokratne pomoći za opremanje djeteta, dodatka na djecu, uvećanog dodatka na djecu, naknada umjesto plate zaposlenim porodiljama, naknada nezaposlenim porodiljama itd. 

„Moramo nadoknaditi 11 godina stagnacije i stoga, iako već drugi put povećavamo socijalne naknade, ne možemo biti zadovoljni. Tim Ministarstva je zbog toga i za narednu godinu pripremio povećanje u skladu s kojim planiramo budžet. Bez obzira na povećanje od 10 posto, iznosi koje dajemo i dalje ne garantuju dostojanstven minimum i nemamo pravo stati dok ne dođemo do tog nivoa“, govori ministar Garibija.

Porodiljske naknade i dječiji dodatak od sada preko bankovnih računa

Prava iz oblasti zaštite porodice s djecom više neće biti isplaćivana u gotovini putem pošte, odnosno naknade će biti uplaćivane direktno na bankovne račune korisnika u Kantonu Sarajevo. Ministarstvo rada, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Kantona Sarajevo u saradnji sa općinama u Kantonu Sarajevo poziva korisnike da u nadležnim općinskim službama predaju broj tekućeg računa, ukoliko to nisu do sada uradili.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije