Novi čelnik MUP-a KS-a za Radiosarajevo.ba: Hitra i odlučna borba protiv kriminala na ulicama Saraje

Radiosarajevo.ba
Novi čelnik MUP-a KS-a za Radiosarajevo.ba: Hitra i odlučna borba protiv kriminala na ulicama Saraje

Ismir Jusko Švabo novi je ministar za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo.

Jusko je rođen 1971. godine u njemačkom gradu Zutlinngenu (zbog toga i nadimak Švabo): Magistrirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, a trenutno pohađa doktorski studij.

Novi ministar, koji je majstor karatea 5. dan i jiujitsua 4. dan, iza sebe ima ozbiljnu biografiju osobe koja je radila i kao specijalac, i bio branitelj Sarajeva, i zaposlenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, gdje je obavljao dužnost šefa Tima za antiterorizam (više na ovom LINKU).

S novim ministrom smo razgovarali jutros, dva sata nakon što je preuzeo dužnost od prethodnog ministra – Predraga Kurteša.

Kako je Jusko otkrio za portal Radiosarajevo.ba, u narednim danima obići će sve policijske uprave i sve sektore da se direktno upozna s ljudima, „da iz prve ruke čujem stanje o sigurnosti u Sarajevu, da vidim kakav je protok informacija i kakva je saradnja s drugim sigurnosnim agencijama“.

„Naravno, nakon toga, sa svojim kolegama, pogotovo s kolegom komesarom Vahidom Ćosićem, razgovarat ćemo u kojem pravcu da nastavimo naš daljnji rad. Namjera je da se upoznam s realnim stanjem, a onda odredim pravac djelovanja“, kazao nam je novi ministar, kojeg je na ovu funkciju predložila stranka Savez za bolju budućnost (SBB).

Jusko je najavio i odlučnu borbu protiv svih vrsta i oblika kriminala na sarajevskim ulicama:

„Odgovorno tvrdim, moj prioriteti su, prvo, da se borim za sigurnost naših građana i svih onih koji dolaze, prolaze i borave u našem gradu.

Drugo, da se borim za prava policajaca... možda je kod ljudi malo poljuljano povjerenje u policiju Kantona Sarajevo, ali odgovorno mogu reći da je policija u KS-u kapacitirana da se bori sa svim sigurnosnim izazovima i mi ćemo u narednom periodu raditi da se to povjerenje potvrdi i da se stavi do znanja da narod može, bez ikakvih problema, poštovati i vjerovati našoj policiji.“

O konkretnim akcijama nije htio govoriti, kazavši kako će ih biti, i to uskoro.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije