Novi Grad / Nove pristupne rampe za osobe s invaliditetom

08. 11. 2017. u 17:01:00 Fena

Shares: 9

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine realizirala projekt izgradnje pristupnih rampi za invalide, kako bi osobama koje se kreću u invalidskim kolicima poboljšala uvjete života.

Šest rampi izgrađeno je u naseljima Mojmilo, Alipašino Polje i Otoka, a iz općinskog budžeta, za te radove izdvojeno je 50.000 konvertibilnih maraka, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

Na ovaj način uklonjene su postojeće arhitektonske barijere i olakšano je obavljanje svakodnevnih obaveza invalidnim osobama.

U Mjesnoj zajednici "Olimpijsko selo" kosa rampa postavljena je na ulazu u stambenu zgradu u Olimpijskoj ulici broj 40, a u mjesnima zajednicama "Alipašino Polje C-1 i C-2" na ulazu u zgradu u ulicama Geteova broj 11 i Bosanska broj 14.

Rampe su izgrađene i u mjesnim zajednicama "Alipašino Polje A-1" u ulici Ive Andrića broj 3, te u ulici Nerkeza Smailagića broj 13, u MZ "Alipašino Polje B-1 i B-2", kao i u ulici Žrtava fašizma broj 7, u MZ "Otoka".

Pristupne rampe izgrađene su u ulicama Semira Frašte broj 9 i broj 14 na Alipašinom Polju i Olimpijskoj broj 2 i broj 5 na Mojmilu, u Prvomajskoj na broju 18 u Švrakinom Selu, kao i dva parking mjesta za invalide u Olimpijskoj ulici kod broja 10 na Mojmilu.

Kose rampe za pristup invalidnih osoba postavljene su i ispred ulaza u zgradu u ulici Trg nezavisnosti broj 1 u C fazi Alipašinog Polja, zatim u ulici Trg međunarodnog prijateljstva broj 16, u A fazi Alipašinog Polja, te u ulici Semira Frašte broj 16 u B fazi Alipašinog Polja.

Vertikalne pokretne platforme za invalidne osobe izgrađene su uz stambene objekte u ulici Trg Zlatnih ljiljana broj 30 na Dobrinji i Žrtava fašizma broj 2 na Otoci, te u Mjesnoj zajednici "Dobrinja A", u ulici Šefika Dorića broj 10 i u Dolačkoj broj 3, u MZ "Alipašin Most 2", saopćeno je.

Također, podizne vertikalne platforme izgrađene su na ulazu u zgradu u kojoj se nalaze udruženja "Oaza" i "Radost života", te Biro za zapošljavanje u Saraj-Polju.

Sanirana je i staza na postojećem stepeništu iz Terebinjske ulice prema Osnovnoj školi "Avdo Smailović" u Buća Potoku, gdje je izgrađena kosa rampa za osobe koje se kreću uz pomoć kolica.

NEMA KOMENTARA