Nove padavine nisu opasnost za poplavljena područja, ali jesu za klizišta

Radiosarajevo.ba
Nove padavine nisu opasnost za poplavljena područja, ali jesu za klizišta

Nakon nekoliko sunčanih dana prema najavama iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda i Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske naredna tri dana ponovo nastupa nestabilno vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima, potvrđeno je agenciji Fena.

''Sutra se do kraja dana očekuje postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Krajem dana u istočnim područjima Bosne je moguć lokalni pljusak. U subotu u većem dijelu zemlje bit će pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom'', navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. 

Meteorolozi prognoziraju da se u subotu više padavina očekuje poslijepodne, što ponegdje u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može uvjetovati grad.

I u nedjelju će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

''Očekivana količina padavina u toku 24 sata od 4 do 15, na jugozapadu i sjeveroistoku Bosne, lokalno, do 22 l/m2'', kazao je agenciji Fena meteorolog FHMZ Ibrahim Hadžismajlović.

Temperature će bit nešto niže u odnosu na današnji dan i kretat će se od 12 do 18 stepeni Celzija ujutro, a od 22 do 28 poslijepodne. 

''Jedino zbog čega upozoravamo stanovništvo jesu već postojeća klizišta. Upozorenje koje smo izdali se odnosi na pomjeranje tla i mi smo o tome obavijestili sve relevantne institucije'', kazao je Hadžismajlović. 

U Republici Srpskoj, prema riječima dežurnog sinoptičara, sutra se u drugom dijelu dana očekuje nestabilno vrijeme uz pljuskove i grmljavinu. Najniže temperature od 11 do 17 stepeni Celzija, a najviše dnevne do 33. 

''Nadolazeća kiša ne može ugroziti već poplavljena područja'', izjavio je za agenciju Fena dežurni sinoptičar Republičkog hidroemeteorološkog zavoda Republike Srpske Duško Rudan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije