Novčana pomoć kao podsticaj redovnom školovanju romske populacije

Radiosarajevo.ba
Novčana pomoć kao podsticaj redovnom školovanju romske populacije
Općina Centar već nekoliko godina uspješno realizira projekt podsticanja redovnog školovanja romske populacije.

Sredstva iz projekta su namijenjena kao pomoć za nabavku knjiga i školskog pribora koji su potrebni za redovno pohađanje nastave i uspješno savladavanje školskog gradiva.

Općina Centar Sarajevo je iz budžeta za 2016. godinu obezbijedila 8.000 KM za ovu namjenu.

Delegacija Općine Centar koju su činili predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, 16. septembra 2016. godine u prostorijama osnovnih škola „Hasan Kikić“' i „Musa Ćazim Ćatić“ uručili su prigodne novčane donacije u iznosu od po 100 KM za 80 učenika Roma koji redovno pohađaju nastavu u školama sa područja Centra.

U školskoj 2016/2017. godini u osam osnovnih škola na području općine Centar nastavu redovno pohađa 80 učenika Roma, što je više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada ih je bilo 70. Skoro polovina ove romske djece je u Osnovnoj školi ''Hasan Kikić'' na Gorici.

Predsjedavajući Ajnadžić je kazao da će podrška ovakvim projektima biti nastavljena i u budućnosti.

"Danas smo došli da vas pozdravimo u ime općinske administracije, Općinskog vijeća i općinskog načelnika Dževada Bećirevića. Ovo je dobar projekat i sigurno je da ćemo nastaviti podržavati politiku koja ide u prilog tome da naše drage komšije Romi i njihova djeca budu čvrsto integrirani u društvenu zajednicu, a ovo je jedan od načina kako to treba činiti. Ovakvi projekti treba da budu poruka i vama roditeljima da sa svojom djecom više radite, da ih stimulirate da budu redovni i dobri učenici. Čovjek je bogat samo onoliko koliko znanja nosi sa sobom, sve ostalo je promjenjivo i u tom smislu želim podržati ovaj projekat. I u narednom periodu podržavat ćemo stipendiranja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, jer imamo obezbijeđena sredstva u budžetu, a vi imate pravo da taj novac koristite. Želim vam uspješnu školsku godinu jer kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života", kazao je Ajnadžić.

Direktor Osnovne škole „Hasan Kikić“ Asim Torlak zahvalio se na podršci Općine Centar u obrazovanju Roma.

"Želim se zahvaliti Općini za ovu pomoć koju svake godine obezbijedi za učenike romske populacije koji redovno pohađaju osnovnu školu. Moram naglasiti da je ovo samo jedan od vidova pomoći koji nam Općina pruža, a to pokazuje koliko je ovoj lokalnoj zajednici stalo do obrazovanja naših najmlađih stanovnika", dodao je Torlak.

Tokom proteklih šest godina ovakav vid podsticaja od Općine Centar dobilo je 586 redovnih učenika romske populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije