Kasarna Jajce data na korištenje Sarajevu, ali ne i na raspolaganje

Fena
Kasarna Jajce data na korištenje Sarajevu, ali ne i na raspolaganje
FOTO: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kasarna Jajce
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić podsjetio je danas da su i prethodni sazivi Federalne vlade pokušavali bivšu kasarnu "Jajce" skinuti sa specijalnog režima jer se radi o objektu u Sarajevu koji može imati i ekonomsku vrijednost.

Naime, Vlada Federacije BiH uz saglasnost Ministarstva odbrane BiH, prihvatila je prošle sedmice inicijativu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake da devastirani objekt u državnom vlasništvu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - kasarnu Jajce, dodijeli na korištenje glavnom gradu BiH.

Grad Sarajevo, najavljeno je ranije, pokrenut će aktivnosti da bi se prije svega zaustavila daljnja devastacija i propadanje objekta, te izvršiti nužne radove na zaštiti ovog nacionalnog spomenika.

Novalić je napomenuo da zbog svih problema kada je u pitanju perspektivna i neperspektivna vojna imovina ni Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nije u mogućnosti uraditi više na očuvanju kasarne zbog čega je i odlučeno da se ona dodijeli Gradu Sarajevu kako objekat ne bi dalje propadao.

Pojasnio je da bi Gradska uprava trebala uraditi osvjetljenje građevine, ali zasad se neće govoriti o namjeni objekta jer bi za to trebalo dati pravo raspolaganja, dok je Gradu Sarajevu dato samo pravo korištenja koje nije ni u kakvom smislu vlasničko pravo.

"Sljedeća faza će biti kada Ured visokog predstavnika (OHR) i općenito društvo bude rješavalo cjelokupnu imovinu, onda će se riješiti i to pitanje", naglasio je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije