Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram

25
N. O.
Nova cijena bureka u Sarajevu sve iznenadila: Evo koliko košta kilogram
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pita

Jedno od jela koja su sinonim za bosansku kuhinju su pite, a mnogima je omiljeni burek. 

Ekipa portala Radiosarajevo.ba odlučila je ovog vikenda prošetati Sarajevom i obići nekoliko buregdžinica kako bismo vidjeli kako sada stoje cijene pite.

U jednoj od centralnih buregdžinica iznenadili smo se kada smo vidjeli koliko košta burek.

Sarajevo: Preminuo 33-godišnjak, utvrđuje se ko mu je nanio povrede oštrim predmetom

Sarajevo: Preminuo 33-godišnjak, utvrđuje se ko mu je nanio povrede oštrim predmetom

Cijena kilograma bureka i buredžika skočila je na čak 20 KM. Ovaj značajan porast cijena jasno odražava trenutne ekonomske prilike i inflaciju koja pogađa sve sektore.

Osim bureka, cijene drugih vrsta pita također su porasle. Kilogram zeljanice i sirnice sada košta 18 KM, dok su krompiruše dostupne po cijeni od 14 KM. Maslenica, omiljena među ljubiteljima slanih pita, može se naći za 12 KM. Na drugoj strani, pojedinačni komad tikvenice prodaje se po cijeni od 4,50 KM, dok je komad sjecanog bureka nešto skuplji i iznosi 5,50 KM.

Iako se pita može naručivati na vagu, neke buregdžinice na Baščaršiji imaju pravilo da ne dozvoljavaju naručivanje manje od 300 grama određene pite. Tako da su mnogi građani primorani naručivati pitu prema svojim mogućnostima, najčešće tražeći da se izvaga pite u iznosu od 3 KM, 4 KM ili 5 KM.

Dok su pite nekada bile svakodnevna poslastica, danas postaju luksuz, a s njima i nostalgija za vremenima kada su bile dostupnije. 

Uprkos svemu, ljubitelji pite i dalje pronalaze načine da uživaju u ovom neodoljivom jelu, dok se snalaze u sve izazovnijim ekonomskim okolnostima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije