Nigerija: Ubijeno 11 militanata Boko Harama

Radiosarajevo.ba
Nigerija: Ubijeno 11 militanata Boko Harama

Jedanaest militanata ubijeno je u posljednjim operacijama vojske protiv organizacije Boko Haram u Nigeriji.

Glasnogovornik vojske Nigerije Chris Olukolade izjavio je da je u operacijama na organizaciju Boko Haram u pokrajinama Taraba i Adamawa ubijeno sedam militanata, koji su pokušali pobjeći u Kamerun. Dodao je da su još četiri pripadnika iste organizacije ubijena u kampovima u planinskom dijelu grada Gombi u pokrajini Adamawa, javlja Anadolu Agency.

U operacijama je zarobljen i veliki broj militanata od kojih su neki državljani Čada i Burkine Faso.

Prema izvještaju nigerijske Agencije za vanredne situacije (NEMA) u napadima organizacije Boko Haram u posljednja tri mjeseca u tri pokrajine na sjeveru zemlje poginulo je najmanje hiljadu ljudi. U izvještaju se navodi i da je zbog djelovanja organizacije više od pet hiljada ljudi napustilo domove. Svaki peti stanovnik pomenutih područja napustio je svoj dom. U širem smislu djelovanje Boko Harama ugrozilo je oko 3,2 miliona ljudi, uglavnom žena i djece.

Boko Haram, čiji naziv znači "zapadnjačko obrazovanje je grijeh", djeluje u Nigeriji, zemlji sa 160 miliona stanovnika. Na sjeveru zemlje ova organizacija pokušava oformiti islamističku državu. S politikom nasilja počela je 2009. godine kada je njen lider Muhammed Yusuf poginuo u policijskom pritvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije