Neplatiše duguju Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo gotovo 12 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Neplatiše duguju Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo gotovo 12 miliona KM

U posljednje tri godine KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo je pokrenulo 169.409 naplata potraživanja putem suda ukupne vrijednosti 16,5 miliona KM, a od toga je putem suda naplaćeno 4,6 miliona KM.

Na sastanku predsjednice Općinskog suda Janje Jovanović, ministra za pravdu i upravu KS-a Maria Nenadića, ministra za komunalnu privredu KS-a Senada Hasanspahića i predstavnika komunalnih poduzeća u srijedu je razgovarano o rješavanju problema velikog broja predmeta iz oblasti komunalnih usluga gdje potraživanja po osnovu obaveza građana iznose 200 miliona KM. Među ostalim je rečeno da se hitno mora uspostaviti novi sistem naplate ovih usluga, te iznalaženje načina i mogućnosti smanjenja broja komunalnih predmeta u Općinskom sudu.

"S obzirom na informaciju da na sudu ima više od 900.000 neriješenih zahtjeva a od kojih se 98 posto odnosi na neriješene predmete iz komunalne privrede, želimo istaći da je broj tužbi KJKP Vodovod i kanalizacija d. o. o Sarajevo prema pravnim i fizičkim licima u posljednje tri godine 169.409 što u konačnici iznosi skoro 16,5 miliona KM. Putem sudskih procesa smo naplatili 4,6 miliona KM. 

Naravno, u budućnosti očekujemo prijedlog akcionog plana Ministarstva za pravdu i upravu kojim će biti definirane precizne mjere za mijenjanje postojećeg sistema naplate, propisa, ažuriranja lista i drugo", kazao je direktor poduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo Nezir Hadžić. 

Vodovod i kanalizacija Sarajevo će se u punom kapacitetu angažirati da na terenu svoje korisnike, dužnike upozori na vrijeme, prije nego što opomene za neplaćene račune završe na sudu, saopćeno je iz tog poduzeća. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije