Neobična pojava na nebu iznad Sarajeva (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Neobična pojava na nebu iznad Sarajeva (VIDEO)

Vijesti o slučajnom otkriću dragocjenog Tibana gasa u atmosferi iznad Sarajeva proširile su se nadsvjetlosnom brzinom i uskoro su sve galaktičke sile započele utrku za zauzimanje teritorije i početak eksploatacije.

Priredio: Branko Vekić

Nije bilo teško pretpostaviti da će Imperijalne snage, predvođene Tamnim gospodarom Sitha Darth Vaderom biti prve na terenu. Vader, poznat po svom agresivnom pregovaranju, u rekordnom roku je sa svojim jedinicama došao na lice mjesta.

Brzo i gotovo neljudskom preciznošću rasporedio je snage na zemlji, u zraku i u orbiti. Kasarnu iznad grada pretvorio je u garnizon elitne 501. legije, nebo iznad grada šarale su patrole TIE lovaca, a Lambda šatlovi su redovno prevozili zalihe sa svemirske stanice parkirane iznad planete. 

Sith je elegantno preskočio sve faze pregovora s domorodačkim vlastima (koje nisu ni pokušale da mu kažu: "Ovo nije grad koji tražite") i prva faza njegove misije je brzo bila postignuta.

Žiteljima malog grada na sićušnoj planeti koja se nalazila na vanjskom rubu galaksije, predstoji period privikavanja na novi poredak. Kroz historiju, ovi krajevi su preživjeli mnogobrojne okupacije: preko njih su pregazili Rimljani, Turci, Austrougari, Nijemci, a ni vlastite vlasti se prema stanovništvu odavno nisu odnosile kao prema ljudskim bićima, tako da ovo što slijedi, ustvari, za njih i ne predstavlja neku veliku novost. Zapravo, ono za šta će im trebati najviše privikavanja je činjenica da će na nebu, umjesto jednog, od sada vidjeti dva mjeseca. Oni s oštrijim vidom reći će: "To nije mjesec, to je svemirska stanica!", ali efekt na nebu je gotovo identičan.

Možda će novi poredak, zbog planirane eksploatacije Tibana gasa donijeti neki red i eventualni razvoj, kao što se ovim krajevima kroz historiju znalo desiti, iako su tada eksploatirane bile okolne šume i rudna bogatstva a ne gas iz atmosfere. 

Optimisti će pretpostaviti da bi novonastala situacija mogla u letargičnom i u pojam ubijenom stanovništvu probuditi inat o kome se pričalo u legendama, te da će se odnekud pojaviti novi Princip ili Valter, koji bi mogao organizirati otpor i osnovati tajni pokret pobune. Ona bi za cilj imala oslobođenje grada od nadmoćnog okupatora, koji je došao eksploatirati gas za koji niti su znali da ga imaju u atmosferi, niti su znali kako ga iskoristiti i šta bi s njim. Ali, inat je nepredvidiva pojava. Nastaje tamo gdje ga se najmanje očekuje i djeluje na načine koji se ne mogu predvidjeti. 

Jedno je ipak sigurno: "Što jači bude vaš stisak, više zvjezdanih sistema će vam iskliznuti kroz prste" - riječi legendarne senatorice i vođe galaktičke pobune protiv Imperije, princeze Leie Organa, svaki put su se pokazale kao istinite.”

 
Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije