Neizvjesno ko će biti na čelu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Neizvjesno ko će biti na čelu Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo

Demokratska fronta (DF) demantirala je informaciju, objavljenu u pojedinim medijima, o tome da postoji saglasnost te političke partije za imenovanje Rusmira Mesihovića za novog direktora Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS).

"Pretpostavljamo o kakvim se motivima radi, kao i ko sve i s kojim ciljem učestvuje u kreiranju ove laži. Međutim, to već nije naš problem i ne želimo da učestvujemo u takvim vrstama igara i spletki. Također, jasno je da ne možemo govoriti u ime SDA, ali koliko poznajemo trenutnu političku situaciju, sigurni smo da, pogotovo SDA, nije dala takvu suglasnost", navode iz DF-a.

Zbog obaveza prema javnosti napominju da "DF nema, niti je imenovala, bilo kojeg člana upravnog odbora u čijoj je nadležnosti izbor i imenovanje direktora KCUS-a".

"Kao što je jasno da DF nema niti jednog izabranog funkcionera u izvršnoj vlasti, na bilo kom nivou, u čijoj je nadležnosti davanje saglasnosti za ovo imenovanje", ističe se.

"Bezbroj puta smo ponovili, a ponavljat ćemo i dalje, da principi po kojima DF funkcionira, možda jesu nepoznati, novi pa čak i potpuno strani u političkom životu BiH, ali ih se držimo i držat ćemo se i ubuduće", navode u saopćenju za javnost.

Oni su "sadržani u tome da rukovodeća mjesta u javnim poduzećima i javnim ustanovama nisu političke funkcije, niti nas zanima da li je rukovodilac bilo poduzeća bilo javne ustanove, član neke stranke ili potpuno apolitična osoba".

Kao što nije važno ni kakvo je njegovo mišljenje o DF-u ili o bilo kome iz DF-a. Važno je, navode iz DF-a, da je izabran u skladu sa zakonom, da posjeduje neophodne kvalifikacije za taj posao te da posao radi kao dobar privrednik i potpuno zakonito.

"Ko će biti izabran za direktora Kliničkog centra Sarajevo, odlučit će upravni odbor tog centra u kojem, ponavljamo, DF nema niti jednog člana. Jedina naša očekivanja tiču se toga da to bude osoba s neophodnim kvalifikacijama i da je ispoštovana zakonska procedura. Ono što možemo ubuduće garantirati svim izabranim rukovodiocima javnih poduzeća i javnih ustanova jeste to da će DF podržavati njihov rad sve dok je riječ o osobama koje su izabrane u skladu sa zakonom, imaju stručne kvalifikacije, rade s pažnjom dobrog privrednika i poštuju zakon. Njihova politička opredjeljenja su njihova privatna stvar i neće im, s naše strane, biti ograničavajući faktor. To se odnosi i Rusmira Mesihovića koji je, što je opće poznata činjenica, član SDP-a i prijatelj Zlatka Lagumdžije", saopćeno je iz Demokratske fronte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije